A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

З Масляною, будьте здорові!

Дата: 28.02.2017 10:15
Кількість переглядів: 675

 Фото без опису   Неможливо уявити собі завершення зими без традиційного масляного тижня, за який кожен справжній українець встигає з’їсти таку кількість смачних млинців і вареників, що вистачить на весь рік.

Масляна – це одне з найдавніших слов’янський свят, що бере свій початок ще з дохристиянських часів.

Масляна символізує прихід весни та пробудження природи. Древні слов’яни відзначали «Проводи зими» та початок весни і весняного землеробства. В цей день вшановували Сонце, яке несло тепло і пробуджувало природу, тому й готували жертовний хліб, схожий на це небесне світило – млинець, і вареники –  Місяць, тому що своєю формою нагадують його обриси.

Масляничні звичаї своїх предків ми успадкували. Тепер залишилось їх зберегти і передати своїм дітям.

Саме тому 25 лютого жителі Кіптівської об’єднаної територіальної громади та гості були запрошені в Прогрес відсвяткувати свято Масляної за древніми обрядами та разом відроджувати і популяризувати традиції та культуру нашого славетного народу.

Відкрив святкування Масляної Кіптівський сільський голова Кучма Володимир Володимирович який вітав своїх земляків зі святом, зичив здійснення всіх надій та сподівань, бажав, щоб плани на майбутнє були оптимістичними, щоб прийдешня весна і увесь рік були вдалими і щасливими. Вітаючи жителів громади зі святом Володимир Володимирович висловив сподівання що рік 2017 стане роком економічного зростання та розвитку Кіптівської ОТГ.

Біля Будинку культури в суботу просто неба розгорнувся жвавий ярмарок, під час якого торгували та щедро пригощали своєю смачною продукцією представниці від кожного села громади.

Справжні майстрині продавали ляльки-мотанки, вироби з бісеру, чоловіки - корзини.

Бажаючі купували по десять гривень білети і грали у безпрограшну лотерею (розігрували порося, перепілок, зерно, перепелині яйця). Спонсорами на святі сільгосппідприємства громади.

А решта учасників свята насолоджувались театралізованим дійством, підготовленим творчими аматорськими колективами громади та учасниками шкільної самодіяльності.

Гроші виручені на ярмарку були передані на лікування  жительці села Вовчок Король Поліні.

В кінці свята, за давнім християнським звичаєм просили один в одного прощення і як символ цього спалили опудало Зими – Морени, а разом з тим і всі негаразди минулого року.

Погода на святі була сонячною, але з поривами вітру. Було видно що Зима до останнього календарного дня не хоче передавати «булаву» Весні за якою ми так скучили.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь