A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Нові правила отримання житлових субсидій

Дата: 10.05.2018 15:25
Кількість переглядів: 719

        Постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2018 № 329 "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. № 1022"  затверджено нову редакцію Положення про порядок призначення житлових субсидій  та передбачено призначення субсидій на наступний період лише на підставі нових заяви і декларації.

         Постановою скасовані форми Заяви і Декларації , що були затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2015 № 106. Нові форми будуть затверджені найближчим часом наказом Мінсоцполітики.

 Зазначеним  категоріям громадян потрібно буде заповнити нові заяву і декларацію з 1 травня 2018 року:

   -  особам у яких взагалі відсутні доходи або мають середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, втановленої на початок періоду, за який враховуються доходи;

  -  особи, які не сплатили єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії;

   - внутрішньо переміщені особи;

   - особи, члени сім'ї яких не зареєстровані за адресою домогосподарства;

   - особи, які є орендарями житлових приміщень(будинків);

   - особи, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично  

   в ньому не проживають. 

        Пунктом 6 Положення визначено випадки, коли субсидія не призначається (у тому числі на наступний період):

    - наявність трансортних засобів, з дати випуску яких минуло менше п'яти років (крім мопеда та авто, наданого органом соціального захисту населення);

    - перевищення   встановленої площі житлового приміщення  (загальна площа 120 кв. метрів для квартири,  200 кв. метрів для індивідуального будинку, крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей, а також сімей, в яких не менше  року проживають троє і більше дітей, з урахуванням тих,над якими встановлено опіку чи піклування);

    - несплата працездатними особами єдиного соціального внеску;

    - здійснення покупки більше 50 тис. грн.( в тому числі набуття права власності);

    - наявність заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг.

          З 1 травня внутрішньо переміщені особи відтепер можуть оформити субсидію без договору оренди житла – лише на підставі заяви і декларації, із вказанням складу домогосподарства. Заява стане приводом для обстеження матеріально-побутових умов, а сам акт про обстеження – підставою для призначення субсидії.

     Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення  за її призначенням на відповідний сезон: неопалювальний (до вересня включно), або опалювальний (до квітня включно) , а на наступний період – без звернення, за виключенням окремих категорій отримувачів.

     Таким чином, призначення здійснюється двічі на рік.      

  Субсидія для відшкодування витрат на придбання твердого палива та скрапленого газу, як і раніше, призначається на календарний рік.

        Під час призначення субсидії у травні на неопалювальний сезон враховуються доходи за ІІІ-ІV квартали попереднього року (крім пенсії) за даними ДФС, Пенсійного фонду України. Розмір пенсії враховується за квітень.

         Тепер тим, хто є дійсно безробітним, необхідно буде стати на облік до центру зайнятості. А тим людям працездатного віку, хто претендує на субсидію, але не реєструється як безробітний, рахуватиметься дохід на рівні трьох прожиткових мінімумів – 5286 гривень.

          З 1.05.2018 для призначення субсидії  враховуються доходи членів  сім'ї осіб із складу домогосподарства незалежно від  адреси реєстрації їх місця проживання (тобто також у разі, коли їх зареєстроване місце проживання відмінне від адреси домогосподарства).

     При наданні нових заяв та декларацій обов'язково зазначати в них відомості про члена сім'ї, який зареєстрований за іншою адресою.

    Сім'ям до складу яких входять особи, які перебували за кордоном більше 60 діб субсидія не призначається.

     З метою стимулювання енергозбереження соціальна норма  на газове опалення  буде становити  - 4,5 кубометра на 1 кв. метр площі, електроопалення – 30 кіловат-годин на 1 кв. метр площі. При призначенні субсидії на понаднормову площу житла, норма може бути збільшена не більше ніж на 30%.

          Постановою передбачено повернення до державного бюджету виробниками/виконавцями послуг сум невикористаних субсидій двічі на рік: після закінчення опалювального сезону та після закінчення неопалювального сезону. Крім того, повертатимуться до бюджету невикористані суми субсидії на оплату природного газу та електричної енергії, що використовуються не тільки для опалення.

         Введено обов'язок для громадян, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, щомісячно сплачувати обов'язкову частку плати за послуги незалежно від обсягу спожитих послуг. У разі несплати обов'язкової частки плати надання субсидії припиняється за поданням надавачів послуг.   

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь