A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ ІНФОРМУЄ

Дата: 11.05.2018 10:24
Кількість переглядів: 595

66% нещасних випадків стаються на виробництві через причини, усунення яких не потребує коштів

Майже 66% усіх нещасних випадків на виробництві стаються в Україні через організаційні причини, усунення яких не потребує матеріальних затрат. Серед працівників у віці від 14 до 30 років цей показник ще вищий і сягає 70,7%. Про це повідомив директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Євген Баженков.

Зазначимо, 28 квітня відзначається Всесвітній день охорони праці, який цього року проходить під гаслом «Захищене і здорове покоління».

Минулого року Фондом зареєстровано 816 (з них 47 смертельно) потерпілих від нещасних випадків на виробництві у віці від 14 до 30 років, які становлять 16,4% від загальної кількості всіх травмованих по Україні. Порівняно з попереднім роком, кількість страхових нещасних випадків серед молодих працівників збільшилась на 6%, з 770 до 816 випадків.

«Рівень травматизму серед працівників до 30 років в Україні високий, тому збільшення уваги до безпеки праці молодого покоління, збереження їхнього життя і здоров’я є одним з наших головних завдань. За статистикою, основними причинами такого травматизму є фізичний та психологічний стан розвитку молодих працівників, відсутність у них досвіду роботи та практичних навичок, погана обізнаність з небезпеками, пов’язаними з виконуваною роботою», – зазначив Євген Баженков.

Серед причин нещасних випадків, що сталися з працівниками у віці від 14 до 30 років, переважають організаційні – 70,7 % (577). Через психофізіологічні причини сталося 16,3% (133) нещасних випадків. Найчастіше травмуються робітники таких професій: гірник очисного забою (31 потерпілий), гірник підземний (30 потерпілих) та електрослюсар підземний (27 потерпілих).

Кількість профзахворювань серед працівників у віці до 30 років у 2017 році в порівнянні з 2016 роком збільшилась з 2 до 5.

За словами директора виконавчої дирекції ФССУ Євгена Баженкова, суттєво знизити кількість травм на виробництві можливо без матеріальних затрат. Зокрема, потрібно посилити технологічну і трудову дисципліну, рівень організації виконання робіт, а також вжити належних заходів щодо підвищення рівня професійної підготовки працівників та їх навчання з питань організації та безпечного виконання робіт, тобто запровадити ефективну систему управління охороною праці.

Зазначимо, загалом у минулому році порівняно з 2016 роком кількість всіх нещасних випадків, пов’язаних із виробництвом, збільшилась на 4,2% (з 4 766 до 4 965). Водночас, кількість нещасних випадків зі смертельним наслідком зменшилась на 8,8% – з 364 до 332. 

Ситуація з професійними захворюваннями в Україні залишається нестабільною, а їх рівень високим. У порівнянні з 2016 роком кількість професійних захворювань у 2017 році збільшилась на 21,7%, або на 348 випадків (з 1 603 до 1 951).

Фонд фінансує реабілітацію на ранніх стадіях для потерпілих на виробництві

Профілактика виробничого травматизму і безпека праці є сьогодні одним з пріоритетних завдань, однак у разі нещасного випадку при виконанні службових обов’язків або профзахворювання кожен офіційно працевлаштований отримає гарантовану допомогу від Фонду соціального страхування України. На цьому наголосив голова правління ФССУ Володимир Саєнко.

Зокрема, йде мова про повну оплату лікування і подальшої реабілітації.

«Оперативна, невідкладна реабілітація після травми на виробництві дає найкращі результати. Це можливість вберегти людину від настання інвалідності. При цьому медична реабілітація – складний, комплексний вид допомоги, який включає систему лікувальних заходів, підібрану індивідуально, тобто це дороговартісне лікування. І його не можна відкладати, збираючи на нього гроші. Тому ці витрати бере на себе Фонд, аби відновити здоров’я людини вчасно, максимально збільшуючи вірогідність відновлення працездатності», – говорить Володимир Саєнко.

Зазначається, що висока ефективність проведення медичної реабілітації може бути досягнута лише за умов обов’язкового дотримання основних принципів: раннього початку, безперервності, послідовності, наступності та повноти надання медичної допомоги хворим, індивідуального підходу та програмування відновного лікування.

Упродовж 2017 року у закладах охорони здоров’я було проліковано та забезпечено медичною реабілітацією 11 518 потерпілих на виробництві (в тому числі – медичною реабілітацією у санаторно-курортних закладах – 743 особи), серед яких внутрішньо переміщені особи становлять 460 потерпілих на виробництві.

Окрім реабілітації, усі потерпілі на виробництві мають право на фінансування за рахунок коштів Фонду таких соціальних послуг: діагностика; лікування в закладах охорони здоров’я, у тому числі оперативні втручання, ендопротезування; забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення; протезування; медичний догляд; забезпечення спеціальними засобами пересування (колясками); санаторно-курортне лікування тощо.

Нагадаємо, окрім фінансування реабілітаційного лікування потерпілим на виробництві, право на відновлення здоров’я на базі реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів мають також усі застраховані, тобто офіційно працевлаштовані українці за наявності потереби, не викликаною професійною діяльністю. Завдяки реформі, яку Фонд впровадив з 1 січня 2018 року, сьогодні процес отримання відновного лікування значно спростився, а його ефективність та охоплення збільшились.

 

Прес-служба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

(044) 206-14-39, 097-723-67-16


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь