A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

До відома працюючих

Дата: 14.05.2018 16:42
Кількість переглядів: 486

Ефективність реабілітації складних патологій за кошти Фонду становить 83%

У 2017 році за кошти Фонду соціального страхування України реабілітаційне лікування отримали понад 25 000 застрахованих осіб і членів їх сімей, серед яких більше 19 000 мали складну патологію з тривалим лікуванням – завдяки отриманій реабілітації 83% з них відновили здоров’я та приступили до роботи одразу після повернення з санаторію.

Вчасна реабілітація також є одним з головних чинників упередження настання первинної інвалідності. Фонд здійснює направлення застрахованих осіб на відновне лікування до санаторно-курортних закладів одразу зі стаціонару закладу охорони здоров’я, що збільшує ефективність подальшого лікування, наголосив голова правління ФССУ Володимир Саєнко.

«Під час реформування механізму надання реабілітації за кошти Фонду ми керувались потребою в оперативності і максимально скоротили терміни оформлення послуги для застрахованих. Відійшли від практики довідок, відмовились від путівок, які завжди мали певну визначену дату заїзду, передбачили в порядку строки етапів надання реабілітації – представник Фонду особисто приходить у лікарню до пацієнта не пізніше наступного дня після того, як заклад охорони здоров’я повідомляє Фонд про особу, що потребує реабілітації», – говорить Володимир Саєнко.

З метою збільшення показників ефективності реабілітаційного лікування постановою правління ФССУ від 13.07.2017 №39 застрахованій особі надано право вибору санаторно-курортного закладу для проходження лікування. За словами В. Саєнка, це має сприяти конкуренції між оздоровницями в частині покращення якості надання ними послуг.

З початку року на реабілітаційне лікування за кошти Фонду соцстрахування було направлено 9 700 застрахованих осіб.

Нагадаємо, з 01 січня 2018 року Фонд впровадив реформу надання соціальних послуг, перевівши їх на адресність. Сьогодні ФССУ оплачує реабілітаційне лікування за медичними показами кожному працевлаштованому, потреба в забезпеченні соціальною послугою покриваються повністю.

Процедура направлення на реабілітацію:

– після надання висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я щодо необхідності реабілітації за певним профілем, лікувальний заклад повідомляє робочий орган Фонду про наявність на лікуванні особи, що має покази для проходження відновного лікування;

– не пізніше наступного дня у стаціонар лікарні до пацієнта прибуває фахівець Фонду, який за наданим паспортом та ідентифікаційним кодом самостійно перевіряє, чи є особа застрахованою, та разом із хворим заповнює заяву на відновне лікування;

– пацієнту надається перелік санаторіїв, які відповідають вимогам по профілю його хвороби, і він самостійно обирає санаторно-курортний заклад для проходження лікування;

– орган Фонду узгоджує з санаторієм наявність вільних місць і укладається тристоронній договір – між Фондом, санаторієм і хворим;

– застрахована особа направляється до санаторно-курортного закладу на відновне лікування зі стаціонару лікарні. На час реабілітації продовжується лікарняний листок, за яким Фондом фінансується допомога по тимчасовій втраті працездатності, аби компенсувати особі втрачений за час лікування заробіток;

– після проходження реабілітації застрахованою особою підписується акт приймання-передачі наданих послуг.

40% профзахворювань складають хвороби органів дихання

У структурі діагнозів професійних захворювань серед українських працівників хвороби органів дихання складають 40,4% (262 випадки). Загалом за підсумками першого кварталу 2018 року Фондом соціального страхування України зареєстровано 649 випадків захворювань, що були набуті в результаті професійної діяльності.

Другими за кількісним показником є захворювання опорно-рухового апарату (радикулопатії, остеохондрози, артрити, артрози). З початку року зареєстровано 212 таких випадків, що складає 32,7% від загальної кількості зафіксованих профхвороб. Хвороби слуху складають 12,9% (84 випадки), вібраційна хвороба – 8,5% (55 випадків).

«Порівняно з першим кварталом 2017 року, кількість профзахворювань в Україні зменшилась на 12,6%, проте все ще є достатньо високий рівень. На відміну від виробничого травматизму, де серед причин переважають організаційні, професійні хвороби є результатом не лише недосконалого технологічного процесу, але, в першу чергу, недостатньо ефективних засобів індивідуального захисту, недостатньо сучасного робочого інструменту тощо», – зазначив директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Євген Баженков.

Найбільше професійних захворювань за звітний період сталось в галузі добувної промисловості і розробленні кар’єрів – 77,4% від загальної кількості по Україні (328 осіб), що на 16,5% менше у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

За статистичними даними, 42% профзахворювань зареєстровано в Дніпропетровській області, 15,8% – у Львівській та 15,1% – у Донецькій областях.

Нагадаємо, у разі травми на виробництві або профзахворювання, Фонд соцстрахування України 100-відсотково фінансує застрахованим особам лікування в закладі охорони здоров’я, враховуючи оперативні втручання. Також потерпілі на виробництві мають право на забезпечення за рахунок коштів Фонду лікарськими засобами та виробами медичного призначення упродовж усього періоду до відновлення працездатності; подальшу медичну реабілітацію, санаторно-курортне лікування тощо.

 

Прес-служба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

(044) 206-14-39, 097-723-67-16

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь