A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Святкування Івана Купала

Дата: 11.07.2018 10:46
Кількість переглядів: 901

Цими днями в Кіптівській об’єднаній територіальній громаді відбулися народні гуляння з нагоди святкування традиційного українського свята – Івана Купала.

Колоритне українське свято, багате своєю обрядовістю та таємничістю святкується ще з язичницьких часів та славиться різноманіттям звичаїв та прикмет пов’язаних з ним. В кожному населеному пункті є свої традиції святкування Купала, але спільні риси все ж таки є  – показати традиції українського народу, передати їх нащадкам, відволікти людей від своїх проблем та подарувати радість спілкування. Зажди на Івана Купала знаходиться багато охочих і через вогнище стрибнути, і піти пошукати квітку папороті, і взяти участь в святковому концерті, тому ці заходи в селах завжди є чи не наймасовішими. Так сталося і в цьому році.

В ніч з 6 на 7 липня святкували Купалу в Новому Шлясі та Підлісному. Розпочалося святкування насиченою концертною програмою, після концерту - цікаві розваги для молоді та дітей, а наостанок квест «Знайди квітку папороті».

В Кіптях, Прогресі та Вовчку відзначали Івана Купала в суботу. У Вовчку молоді пощастило більше, адже населений пункт знаходиться поряд з озером, тому дівчата мали можливість позмагатися в конкурсі на кращий вінок, а потім пустити його по воді, як це робили в давнину, щоб дізнатися в якій стороні чекає заміжжя. Хлопці тим часом робили опудало Купали, яке потім підпалили і почалось стрибання через вогонь. Хлопці й дівчата бралися за руки й перестрибували через вогонь, а інші в цей час співали обрядових пісень. Стрибали через вогонь усі присутні: хлопці, дівчата, жінки й чоловіки, як поодинці, так і парами. За повір’ями, вогонь очищує, наділяє здоров'ям і силою.

В Кіптях розіграли гумористичну виставу «Квітка папороті» в якій взяли участь майже вся Кіптівська молодь, продовжилось свято концертом за участю аматорів та працівників культури, після концерту святкова дискотека.

В Димерці та Савинці в цей день відзначили ще й День села, адже на свято Івана Купала завжди збираються вихідці з цих сіл, хтось їде до батьків, хтось до батьківського обійстя, а хтось просто відвідати рідний край та зарядитися його енергією і завдяки чудово підготованим святковим заходам всім це вдалося.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь