A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Що таке інвентаризація землі? І як вона впливає на бюджетоутворення ОТГ?

Дата: 02.08.2019 14:33
Кількість переглядів: 2263

Це питання ось вже декілька років у всіх на слуху, адже  земля є найціннішим ресурсом будь-якось громади, ну звісно ж після нафтових родовищ, а оскільки останніх в Україні не так уже й багато, то саме земля на першому місці.

Інвентаризація земель проводиться з метою встановлення місця розташування земельних ділянок, їхніх меж, розмірів, правового статусу, виявлення земель, що не використовуються, використовуються нераціонально або не за цільовим призначенням, встановлення кількісних та якісних характеристик земель, необхідних для ведення державного земельного кадастру та ін. Питання інвентаризації землі гостро постало для Кіптівської ОТГ з моменту її утворення, саме тому у 2107 році  сільська рада, однією з перших в України, взяла участь в Американському проекті USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку «Агросільрозвиток», одним із напрямків якого і була інвентаризація землі. В результаті її проведення було створено  повноцінну базу даних про всі земельні ділянки в межах громади на паперових та електронних носіях. Завдяки цьому проекту  підвищилась  інвестиційна привабливість громади, спростився пошук потенційних земельних ділянок для інвестора та містобудівних потреб.
Крім того, влада отримала можливість організації постійного контролю за використанням земель на своїй території,  виявлення всіх землекористувачів, власників землі зі встановленням меж їх ділянок, виявлення земельних ділянок, що не використовуються або використовуються нераціонально. Поряд із цим значно скорочуються витрати жителів при виготовленні кадастрового номеру земельної ділянки, приватизації землі та ін.

І перші результати не забарились. Знаючи, що попит на земельні ділянки зараз дуже великий, оскільки їх стає все менше з кожним роком, було визначено вільні землі, які в подальшому можна здати в оренду.  Перші потенційні орендарі з’явилися вже на початку 2018 року, біля села Димерка,  було взято в оренду 8 га. землі, орендна плата якої  становить 86 тис. грн на рік. Крім того, основною умовою до інвесторів, які хочуть працювати на території Кіптівської ОТГ є  реєстрація підприємства,  фізичної чи юридичної особи  на території громади, адже таким чином до орендної плати додаються ще і інші податки, які сплачуватимуться місцевому бюджету. Орендарі в Димерці прийняли цю умову і була створена ТОВ «Агрофірма Олбін» яка займається вирощуванням екологічно чистих ягід малини, лохини, полуниці. Ще одним плюсом, окрім сплати орендної плати та  податків до місцевого бюджету є створення робочих місць, адже на «ягіднику» працюють виключно місцеві жителі, які задоволені заробітною платою.

 На черзі ще один цікавий проект який буде реалізовуватись на території громади, а саме на території с. Прогрес – вирощування органічної зелені. Підприємство під назвою «Сади України» також зареєструвалося на території громади. В найближчий час планується будівництво теплиць, для обслуговування яких  інвестори обіцяють працевлаштувати близько сотні місцевих жителів. Вже само по собі це  великий плюс, адже жителів у Прогресі близько восьми сотень, а робочих місць в рази менше, тому місцевим доводиться їздити на роботу до Києва або Чернігова. Ну і знову ж таки важливим є те, що до сільської ради буде йти податок на доходи фізичних осіб, а це, за приблизними оцінками, близько мільйона гривень на рік, що є суттєвим доповненням бюджету, адже потреб у  населеного пункту надзвичайно багато, головною з яких є  заміна системи водопостачання і водовідведення. Потрібно також і відновити освітлення, і відремонтувати дороги, і ще дуже багато оцих «потрібно». І  в умовах коли кожного року державна інфраструктурна субвенція все зменшується  саме раціональне використання наявних земельних ресурсів із створенням робочих місць є  тим стратегічним напрямком, який дасть змогу громаді розвиватись і в подальшому.

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь