A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Село Прогрес відсвяткувало своє перше 100-річчя

Дата: 18.11.2019 08:43
Кількість переглядів: 1807

Минулої суботи у селищі Прогрес  відбулись урочистості з нагоди 100-літнього ювілею з дня заснування населеного пункту. Це було свято тих, хто тут народився і виріс, хто приїхав колись, щоб залишитися назавжди у селі, та вихідців із Прогресу, тих хто прославляє своє рідне село за його межами, адже для них немає нічого приємнішого, ніж побачитись із рідними вулицями та односельцями, саме в такий день кожен відчуває себе частиною великої родини.

Розпочався захід із огляду фотовиставки «Згадаймо ті роки…», у  святково прикрашеному будинку культури, всі учасники свята із цікавістю споглядали  фото, знаходили на них себе, своїх рідних та  близьких,тут же їх коментували, розповідаючи цікаві історії, фотографувалися біля чудової фотозони, зробленої умілими руками працівників культури.  Після чого відбувся урочистий концерт, причому людей на ньому було так багато, що зала насилу змогла вмістити всіх бажаючих.

      До всіх жителів села та гостей свята, з вітальними словами, звернувся голова об’єднаної громади Володимир Кучма, нагадав про історичне минуле Прогресу та запевнив всіх присутніх, що керівництво громади прикладе всіх зусиль для подальшого розвитку цього населеного пункту. На підтвердження своїх слів наголосив на скорому завершенні ремонтних робіт у місцевому пункті здоров’я (колишній ФАП) та вручив старості села Ірині Додатко сертифікат на 20 тисяч гривень на придбання медичного обладнання. Після чого розпочав церемонію нагородження Почесними грамотами та Подяками жителям села за багаторічну самовіддану працю та особистий внесок у розвиток селища. Нагороджені були  лікарі, працівники аграрного сектору, водії, вчителі, вихователі, науковці та багато-багато інших.  

       Серед почесних гостей був і Народний депутат України Борис Приходько, який, до слова сказати, був одним із спонсорів проведення свята. У своєму вітанні Борис Вікторович зазначив: «… якщо для людини сто років це вже поважний вік то для населеного пункту це ще тільки початок життя, проте вже зараз Прогрес має своє славне історичне минуле і впевнений у тому,що його чекає другий розквіт у майбутньому»

Слова вдячності за самовіддану працю, за любов до землі, за мудрість та відповідальність всім, хто своє життя присвятив становленню і розбудові рідного села, прозвучали з вуст сільської старости Ірини Додатко, яка також побажала всім миру, міцного здоров'я, родинного щастя, благополуччя і здійснення найзаповітніших мрій. А селу — процвітання та стабільного розвитку.

Після чого лунали пісні, танці, знову слова вітання, знову  нагородження, які чергувались із розповідями про найбільш важливі установи, що розташовані у селищі. Першим розпочав Володимир Бардаков, який презентував науково-дослідний інститут Чернігівського інституту АПВ,  це і не випадково, адже саме із цієї установи із розпочалась історія селища Прогрес у далекому 1919 році, коли на полях колишнього поміщика Пашковського, із сусіднього села Чемер, було утворено дослідну станцію і саме довкола неї і розбудовувався населений пункт і саме завдяки досягненням науковців, які тут працювали Прогрес став відомим далеко за межами нашої області.

        Всім звичайно хочеться побачити та згадати  себе маленькими, знову ніби пережити роки дитинства та юності, і тут вдало співпало, адже працівники місцевої школи та садочку не тільки підготували розповідь про свої установи, кращих педагогів, які не одне десятиліття присвятили справі навчання та виховання дітей, але і змогли розвеселити всіх цікавими фото та відеоматеріалами, де присутні змогли побачити себе або своїх рідних чи близьких, десять, двадцять та і навіть тридцяти чи сорок років тому.

Цікаво було послухати і про тих, хто піклувався та продовжує піклуватись про здоров’я жителів. На рахунку медичних працівників без перебільшення не одне врятоване життя сотні прийнятих пологів. Тож помітно було вираз безмежної вдячності в очах присутніх коли вони слухали місцеву «лікарку» Галину Позняк та  згадували тих, хто рятував життя прогресівців протягом усієї сторічної історії села.

Майже увесь свій вік Прогрес жив своїм цікавим життям і мав своєрідну культуру, про здобутки якої розповіла начальниця відділу культури Ірина Дубик. І знову безліч фотографій із святкових концертів, новорічних вогників, виступів ансамблю «Любисток», що із 1995 року носить звання Народний, які викликали відчуття справжньої ностальгії і присутні час від часу говорили один одному: «А пам’ятаєш як було…».

На завершення волонтерка Олена Таранова згадала поіменно всіх тих, хто захищав чи захищає зараз територіальну цілісність та суверенітет України. Хвилиною мовчання вшанували загиблого на сході України у 2015 році Євгена Боришпольця.

Концерт завершився, але свято продовжилось і у центрі села до пізньої ночі тривали народні гуляння, стомлені, але задоволені розходились по домівках учасники заходів, вже плануючи наступні ювілеї. Як влучно відмітив один із його учасників свята: «Сто років промайнули, як один день, але зі сторіччя історія населеного пункту тільки починається»!


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь