A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Голодомор - найстрашніша сторінка нашої історії

Дата: 25.11.2019 12:45
Кількість переглядів: 314

Так склалось історично, що минуле нашої держави має багато трагічних сторінок. Кінець листопада, в кожного з нас, асоціюється з найтрагічнішою датою в історії всього українського народу – Днем пам’яті жертв голодоморів.

Голодомор – акт геноциду Українського народу, здійснений керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР у 1932-1933 роках, шляхом організації штучного масового голоду, що спричинив загибель мільйонів українців у сільській місцевості на території Української СРР та Кубані, з метою придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення українських селян. Зараз більшість країн визнали Голодомор 1932-1933 років актом Геноциду українського народу.

Проте донедавна сам факт Голодомору, який  забрав понад 7 мільйонів людських життів, довгий час приховувався від нас офіційною тодішньою владою і відносно нещодавно почався процес розсекречування інформації про нього. Пройшло вже 86 років, а з архівних сторінок історії  знову і знову спливають все нові  факти нелюдської жорстокості тодішнього режиму. Читаючи про те, як винищувалися цілі родини, села та містечка просто кров холоне в жилах, а ви тільки уявіть ми маємо доступ лише до деяких матеріалів. Все інше і до цього часу, якщо вже не зберігається під грифом секретно, то не доступне на широкий загал.

    Ми часто зараз говоримо про те, що нам важко жити, але при цьому запросто  змітаємо крихти зі столу на підлогу або ще гірше викидаємо сухі окрайчики хліба у сміття і не помічаємо в очах своєї бабусі чи дідуся нічим не прихований осуд, вони просто не розуміють, як можна просто так взяти і викинути хліб!!!

Моя сусідка, нині вже покійна, бабуся Галя, дожила до 98 років, за свій довгий вік зазнала чимало горя, але спогади про зиму 1932-1933 років були найболючішими. «Літо того року видалося дуже врожайним, всього було вдосталь і зерна і городини, але вже у вересні коли були змолочені останні лани і викопана вся картопля виявилося, що план хлібозаготівлі, доведений більшовиками, область не виконала, в нас почали забирати все до нитки, до останньої картоплини, навіть гнилу збирали і вивозили. Тих, хто спробував сховати хоча б дещицю зерна чи картоплі, щоб прогодувати дітей, жорстоко карали. Вже у листопаді ми залишилися взагалі без харчів, у той страшний голод нас врятували гриби, скільки прожила, а такої грибної осені не пам’ятаю більше. Багато хто ходив до Чемера на спиртзавод, там можна було начерпати «солодкої води», та не завжди вдавалося донести її додому, голодні селяни нападали один на одного, позбавити когось життя за одну гнилу бульбу, було в той час нормою і нікого вже не дивувало. 

Навесні стало зовсім голодно, їли листя з дерев, кору, лободу. Але саме страшне було те, що село немовби вимерло, не було ні котів, ні собак,  ні курей, навіть птаха побачити було великою рідкістю. Люди, як примари які ні на що не звертали уваги та вітер, який гуляв обійстями де вже тепер ніхто не мешкав. Страшні часи і не дай бог дізнатися, що таке голод» - згадувала пережите бабуся Галя.

Давно її вже немає серед живих, але історії про Голодомор, які бабуся Галя розповідала нам, закарбувалися в пам’яті на все життя, тому кожного року всеньке наше село запалює свічки пам’яті за невинно убієнними душами мільйонів українців.

Наш обов’язок пам’ятати і передавати цю пам’ять нашим нащадкам. Теперішнє покоління дітей вже не має змоги поспілкуватися з живими свідками тих страшних подій, сама тому кожного року, в останню неділю листопада в усіх бібліотечних закладах та закладах освіти  Кіптівської ОТГ традиційно проходять години пам’яті, де школярам розповідають про ті страшні часи адже як говориться «хто не знає своєї історії, приречений знову і знову повторювати помилки минулого». Тож пам’ятаймо, аби не допустити знову…

 

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь