Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Як в Кіптівській ОТГ на старий Новий Рік щедрували

Дата: 16.01.2020 12:40
Кількість переглядів: 417

В Україні історично так склалося, що Новий рік ми святкуємо двічі,1 січня за новим григоріанським календарем, і через два тижні 14 січня за старим юліанським календарем.

Тож споконвіку за давнім українським звичаєм, напередодні старого Нового року справляють Щедрий Вечір – веселе українське свято з обрядами, забавами та багатою кутею. А ще випікають два спеціальні хліби «Маланка» і «Василь», які символізували собою замовляння на гарний, високий врожай пшениці, достаток і добробут в родині. А ще на Щедрий Вечір, тобто в ніч під старий Новий рік, по всій Україні, традиційно  ходять гурти ряджених – молодіжні ватаги, які щедрують і водять «Маланку». Кожен регіон має свої унікальні традиції щедрування, які дбайливо оберігаються і передаються з покоління в покоління. Збереглися ці традиції і в селах Чернігівщини, зокрема і в Кіптівській об’єднаній територіальній громаді. І що саме цікаве в кожному селі свої неповторні та автентичні традиції щедрування.

Звісно, в селах де багато молоді ці традиції дещо осучаснені,  зокрема прогресівські хлопці-школярі, переодягнуті в жіночий одяг, щедрували під музичний супровід гітари, креативно та неповторно, принаймні в нашій громаді ці хлопці були єдині в своєму роді. Цікаво і те, що у багатьох будинках двері не встигали зачинятись від щедрувальників, так багато їх було, деякі господарі нарахували їх близько сотні - абсолютний рекорд цього року.

Мабуть варто, також, розповісти про мальовниче село Борсуків Олбинського старостинського округу, в якому хоч молоді дуже мало, проте люди прагнуть зберегти прадавні традиції. Вони так активно щедрували та співали пісень, що поставили на ноги чи не все село, а організаторами цього дійства виступили працівники Борсуківського сільського клубу.

У Вовчку традиції цього свята незмінні ось уже протягом не одного десятиріччя, а все тому що фольклорно-етнографічний ансамбль «Вербиченька» Вовчківського Будинку культури знає майже всі традиції святкування Маланки і кожного року розігрують для жителів свого села справжнісінький обрядовий спектакль, який завжди збирає в залі Будинку культури аншлаг глядачів.

В Кіптях історично склалось так, що щедрівки - це свято малечі, яка завжди з дитячим захватом та безпосередністю виконують цю почесну місію а дорослі із захватом, теплотою та милуванням  слухають ці щирі побажання та щедро обдаровують солодощами.

Новий Шлях, хоч село і одне із наймолодших у громаді, проте теж дотримуються споконвічних традицій, от і цьогоріч селом в переддень старого Нового Року ходив справжній вертеп, такий як на Закарпатті, де традиції щедрування збереглися якнайкраще, з рідзвяною зіркою, Маланкою та Василем і звичайно ж козою.

Отож зимові свята це завжди весело, завжди цікаво і дорослим, і дітям. Ще більш приємно і те, що національні українські традиції не тільки зберігаються у селах, але й мають продовження у молоді.

Фото без описуФото без описуФото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь