A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Крути: 102 роки потому

Дата: 03.02.2020 09:32
Кількість переглядів: 427

29 січня 1918 року назва невеликої станції Крути ознаменувала відлік нового духовного злету нації, який уже протягом століття є національним символом для десятків поколінь борців за свободу і незалежність. Бій, що відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути, за 130 кілометрів на північний схід від Києва тривав близько п’яти годин між 4-тисячним підрозділом Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та з’єднанням київських курсантів і козаків "Вільного козацтва", що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків – цей загін на той час був єдиною військовою силою яка змогла виступити на захист молодої української держави.

В бою під Крутами оборонці української державності зробили все можливе, щоб наступ ворога було зупинено. Російсько-більшовицькі нападники втратили боєздатність на чотири дні. Агресор мусив підтягнути нові сили, відремонтувати підірвані й поруйновані мости та залізничні колії, і лише після цього продовжувати свій наступ на Київ. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Брест-Литовський договір, який врятував молоду українську державність.

Проте це був порятунок ціною 250 життів молодих хлопців. Нажаль ці трагічні уроки минулого не змогли запобігти новій війні, яка триває тепер вже на сході нашої держави майже шість років. І знову з’явились назви невідомих раніше широкому загалу населених пунктів: Дебальцево, Ілловайськ, Донецький аеропорт, все це місця які так символічно поєднують у собі стійкість, героїзм, патріотизм наших захисників та трагізм загибелі сотень вірних синів українського народу. Саме такими були основні тези заходів проведених у закладах культури та освіти Кіптівської ОТГ на минулому тижні.

Зокрема у Кіптівській бібліотеці було презентовано кінороман "Крути 1918" Костянтина Тур-Коновалова. Цей роман не є ані цілковито вигаданим, ані винятково документальним. Проте, читач знайде тут і карту подій, і цитати з розповідей очевидців, і навіть газетні вирізки. Традиційними вже стали загальношкільні тематичні лінійки-реквієми «Бій під Крутами – символ українського героїзму», уроки пам’яті «Повернення до своїх основ. Згадаймо доблесть молодих людей», «Трагедія і звитяга Крутів»; виховні години «Героям Крут присвячується…», «На Аскольдовій могилі поховали їх….»; віртуальні мандрівки «Українська революція: місця слави», «Юні оборонці Батьківщини», бесіди «Героїв Крут, пам’ятайте», «Їх перший і останній біль», літературні композицї «Юні оборонці Батьківщини», перегляд презентацій «Пам’яті Героїв Крут», «Захистити святі сторінки історії. Пам’ятаємо Крути». Також майже у всіх бібліотеках як шкільних так і клубних було оформлено тематичні куточки «Їх оплакують роси у лузі», «Крути: подвиг і трагедія», «Захист України ціною життя».

Тож, важливо, щоб всі ми зрозуміли найголовніше - це та сторінка нашої історії, яку треба відкривати, говорити про це, про наших юних героїв, які своєю жертвою практично заклали становлення української держави. Так, ми не втримали тоді незалежності, але втримати її зараз це наш обов’язок, щоб покладені життя Героїв визвольного змагання, Героїв Небесної Сотні та Героїв на Сході України не були даремними.

Фото без описуФото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь