A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Афганістан - вічна пам'ять та пекучий біль

Дата: 17.02.2020 08:41
Кількість переглядів: 648

Минають дні, ідуть роки, але для кожного, хто пройшов важкими дорогами війни в Афганістані, та інших «гарячих точках», хто не раз зазирав в обличчя смерті, втрачав друзів, ті події залишились біллю у серці та назавжди закарбувались в пам’яті. Щороку 15 лютого відзначається як День  вшанування учасників бойових дій на території інших держав та виведення військ із Афганістану.

Війна в Афганістані — повномасштабна збройна агресія Радянського Союзу проти суверенного Афганістану під приводом боротьби з моджахедами. Розпочалась вона у грудні 1979 року нападом спецпідрозділів КДБ СРСР на президентський палац у Кабулі  та введенням у країну «обмеженого контингенту» радянської армії і тривала до виводу основної маси радянських військ, яке відбулося 15 лютого 1989 року. Радянські втрати, за офіційними даними СРСР, становили близько 15 тисяч військовослужбовців.

Через горнило радянсько-афганської війни пройшло більше 160 000 українців, а це близько 25 % від загального числа радянських військовослужбовців. Із них  2378 загинули, десятки вважаються зниклими безвісти або тими, що потрапили в полон. Поранення отримали більше 8 000 українців, з них 4 687 повернулися додому інвалідами. Із 72 осіб, удостоєних за роки «афганської» війни звання Герой Радянського Союзу, є 11 українців. Попри те, що Україна визнала цю війну Радянського Союзу агресією проти Афганістану, вояки-українці, котрі брали в ній участь, прирівняні до учасників бойових дій.

На даний час на території населених пунктів Кіптівської ОТГ проживає 10 ветеранів війни в Афганістані, не повернулось із бойових завдань двоє – Олександр Львов уродженець села Савинка та Микола Пінчук з Кіптів. Та незважаючи на те, що пройшло вже так багато років рідні, друзі, побратими та просто односельці пам’ятають про подвиг тих хто віддав життя на чужій війні.

Тому з метою вшанування їх пам`яті 14 лютого в Кіптівській ОТГ відбулись тематичні заходи, на яких працівники виконавчого комітету сільської ради  висловили слова вдячності присутнім воїнам-інтернаціоналістам за виконаний військовий обов’язок, вручили квіти та Почесні грамоти.

На місці поховань загиблих воїнів відбулись мітинги-реквієм із покладанням квітів. Зокрема у Кіптях - адміністративному центрі громади, на такому заході був присутній заступник сільського голови Василь Грищенко, який подякував ветеранам за їхню честь, мужність і стійкість та зазначив:

«Ви завжди для всіх були і є прикладом мужності і відваги. Священною є пам'ять про ваш героїзм при виконанні інтернаціонального обов'язку, готовність платити найдорожчу ціну - своє життя. Сьогодні ми вшановуємо пам'ять загиблих, схиляємо голову перед їх подвигом, мужністю та витримкою»

Також у цей день по закладах культури небайдужі жителі громади зібрались на тематичні години пам`яті:  «Час і досі не загоїв рани», «Розстріляна молодість», «Афганістан болить в моїй душі», які супроводжувались виставками світлин «Вогненними дорогами чужих країн», «Цей далекий гірський край – Афганістан». На завершення молодь мала нагоду переглянути тематичні художні кінофільми.       

15 лютого не просто знакова дата в історії нашої країни, а частина нашого  життя і його частиною  є ветерани, що живуть поруч, які повинні отримати від всіх нас  максимум уваги, бо їх долі, особливо в умовах сьогодення,  це справжній приклад патріотизму та вірності обов’язку перед Батьківщиною для молоді та сучасних захисників.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь