A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

У Кіптівській ОТГ пишуть проєкти громадського бюджету

Дата: 24.02.2020 13:20
Кількість переглядів: 322

У Кіптівській ОТГ пишуть проєкти громадського бюджету У Кіптівській ОТГ пройшов марафон з написання проектів громадського бюджету, який цього року громада реалізує вперше. З сільського бюджету передбачено виділити 150 тис. грн, що будуть спрямовані на ініціативи жителів адміністративного центру і сіл громади.

У грудні 2019 року у Кіптівській ОТГ депутати сільради схвалили Положення про громадський бюджет, із 1 лютого до 16 березня триває прийом заявок. Вартість малого проекту – до 25 тис. грн, вартість великого – від 25 до 50 тис. грн. Експерти громадського бюджету з Чернігова Андрій Вареник та Ірина Синельник, які займаються питаннями громадського бюджету з 2015 року, надали детальну інформацію про правила оформлення проектів, складові успішного шляху від ідеї до реалізованого проекту.

Незважаючи на вихідний, кілька десятків активних представників громади з Кіптів, Прогресу, Підлісного та інших населених пунктів вчилися, як правильно оформити і подати проектну заявку. Учасники проаналізували проблеми своєї громади, а потім кожен із учасників запропонував кілька ідей, що, на їхню думку, покращать життя у Кіптівській ОТГ. Під час колективного «мозкового штурму» було запропоновано близько 10 потенційних проектів, потім учасники зосередилися над більш детальною розробкою 4 проектів.

Серед них - облаштування спортивного майданчика та парку у селі Прогрес, освітлення вулиць у населених пунктах громади з використанням енергозберігаючих технологій та перетворення Кіптівської бібліотеки у центр дозвілля для жителів громади різного віку. Активними учасниками марафону стали школярі, оскільки подавати проєкти та голосувати за них у Кіптівській ОТГ можна із 14 років. Під час марафону також було озвучено ідею щодо подання проєктів і їх реалізації упродовж 2020 року. Члени експертної групи зауважили, оскільки подання проєктів відбувається у лютому, то є всі можливості їх реалізувати до кінця року.

Учасники марафону пообіцяли остаточно доопрацювати свої проекти та подати до сільської ради. Марафон з написання проектів громадського бюджету відбувся у рамках проекту «Впровадження та розвиток громадського бюджету в об’єднаних територіальних громадах Чернігівської та Черкаської областей», який ГО «Асоціація демократичного розвитку» реалізує за фінансової підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди учасників заходу не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. Громадський (партиципаторний) бюджет/бюджет участі – інструмент прямої демократії і дієвий механізм взаємодії громади з органами місцевого самоврядування, за допомогою якого жителі міста (селища, ОТГ) мають можливість брати участь у прийнятті рішень на місцевому рівні, щодо розподілу частини бюджетних коштів на втілення суспільно корисних ініціатив.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь