A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Що таке торгівля людьми та куди звертатися постраждалим особам, детально у статті

Дата: 08.04.2020 16:55
Кількість переглядів: 337

Серед найважливіших прав людини, закріплених практично всіма міжнародно-правовими документами в галузі прав людини, а також Конституцією України, є право на життя, свободу, особисту недоторканність, право вільно пересуватися, вибирати  місце перебування і проживання, свобода праці та іншої не забороненої законом діяльності.      Торгівля людьми є однією з найстрашніших форм порушення основних прав і свобод людини. Незалежно від виду експлуатаційної мети, торгівля має тяжкі, а часом фатальні наслідки для постраждалих осіб. Злочин торгівлі людьми постійно еволюціонує услід за прагненнями злочинців отримати найвищі прибутки від експлуатації постраждалих.

Відповідно до Закону України «Про протидію торгівлю людьми» торгівля людьми – здійснення незаконної угоди, об'єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.

Особа, якій встановлено статус постраждалої від торгівлі людьми, має право на забезпечення особистої безпеки, поваги, а також на безоплатне одержання медичної, психологічної, соціальної, правової та іншої необхідної допомоги; відшкодування моральної та матеріальної шкоди за рахунок осіб, які її заподіяли, у порядку, встановленому Цивільним кодексом; одноразової матеріальної допомоги у тому ж порядку; допомоги у працевлаштуванні, реалізації права на освіту та професійну підготовку тощо.

Законодавством України також захищено права іноземних громадян, які постраждали від торгівлі людьми, і звернулися за встановленням статусу особі, потерпілої від торгівлі людьми, а також заборонено видворення таких осіб за межі України. Існування у демократичному світі такого явища як торгівля людьми становить значну суспільну небезпеку,  принижує честь і гідність людини.

Під експлуатацією людини слід розуміти всі форми сексуальної експлуатації, використання в порнобізнесі, примусову працю або примусове надання послуг, рабство або звичаї подібні до рабства, підневільний стан, залучення в боргову кабалу, вилучення органів, проведення дослідів над людиною без її згоди, усиновлення (удочеріння) з метою наживи, примусову вагітність, втягнення у злочинну діяльність.

Як правило, злочин починається з того, що торгівці людьми пропонують своїм майбутнім жертвам привабливі можливості працевлаштування. У багатьох випадках особа дізнається про дійсні «умови договору» лише після своєї появи в місці призначення, коли в неї відбирають паспорт, вдаються до фізичного та психічного насильства щодо неї, вимагають відробити гроші, витрачені на оформлення документів, віз та проїзних квитків.

Відповідно до сучасного визначення «торгівлі людьми» вона відбувається і без ознаки перетинання державних кордонів. Адже є велика кількість випадків «внутрішньої» торгівлі людьми під час переміщення з одного регіону в інший у межах однієї країни. Такі особи страждають від насильства не менше тих, кому доводиться перетинати кордон.

Звернутися до організацій, які працюють у сфері протидії торгівлі людьми, можна за такими контактами:

527 (безкоштовні дзвінки з мобільних телефонів в Україні). 527.org.ua – електронні консультації;

0-800-505-501 (безкоштовні дзвінки зі стаціонарних телефонів в Україні) – номер телефону національної безкоштовної гарячої лінії з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів, спеціалісти якої надають консультації іноземцям, які перебувають в Україні, та українцям, які планують поїхати за кордон  або повернулися в Україну з-за кордону;

063-195-00-58 – департамент боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Національної поліції України;

044-238-16-57 – цілодобова гаряча лінія департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ;

102 – департамент інформаційної підтримки та координації поліції.

-начальник  служби у справах дітей Бриль Ольга Михайлівна -0634902185

-заступник сільського голови з соціальних питань Корогод Ірина Іванівна-0970676502

- директор Центру надання соціальних послуг Лось Галина Андріївна-0965801868

-фахівець із соціальної роботи Ткаченко Марія Дмитрівна-0937063589

 Консультації надаються безкоштовно та конфіденційно.

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь