Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Черговий схід села пройшов у Прогресі

Дата: 05.02.2021 14:53
Кількість переглядів: 428

Схід жителів села,  як форма прямої демократії, завжди привертав увагу значної частини населення, адже на ньому завжди присутні керівники більшості підрозділів, які звітують про свою роботу за рік, що минув. Крім того кожен може запропонувати своє бачення вирішення будь якої проблеми, порадитися з односельцями та керівниками громади, та разом знайти шляхи їх вирішення.

4 лютого 2021 року село Прогрес продовжило естафету сходів громадян. Про свою роботу за минулий рік прозвітувала староста села Ірина Додатко, ознайомила присутніх із статистичною та демографічною інформацією. Станом на початок поточного року в селі Прогрес проживає 806 громадян, із них 122 дітей дошкільного та шкільного віку, 407 чоловік - працездатного населення, в тому числі 26 учасників АТО, 11 учасників ліквідації аварії на ЧАЕС.  

Ірина Вікторівна також охарактеризувала діючу інфраструктуру села, зокрема зазначила, що на території працює дошкільний навчальний заклад, де виховуються 30 діток, а також опорна загальноосвітня школа, де навчаються 199 учнів, з яких 131 підвозяться чотирма шкільними автобусами із 11 населених пунктів. Працює також Будинок культури, де активно діють гуртки, зокрема, у минулому році з’явилась секція футболу та хореографічний гурток, які в одну мить стали популярними як для Прогресівських дітей, так і для діток із сусідніх сіл.

Найпомітнішою подією 2020 року стала поява на території села підприємства «ПРОГРЕС ВІТА АГРО», що спеціалізується на вирощуванні зеленої екопродукції. Це підприємство стало не лише сумлінним платником податків до місцевого бюджету, а й змогло забезпечити роботою значну частину жителів села.

Також поряд зі створенням на території села нового підприємства не менш значною подією стало відкриття капітально відремонтованого пункту здоров’я на який в селі чекали понад десять років, та який тепер відповідає всім вимогам медичної реформи та потребам громадян.

Значно змінив умови здобуття учнями загальної середньої освіти також проект «Спроможна школа – для кращих результатів», в результаті реалізації якого освітнє середовище Прогресівської ЗОШ І-ІІІ ступенів не поступаються відповідним закладам у містах.

Приємною подією для Прогресу стала перемога проекту «Світла вулиця» Олександра Сташука в проекті громадської ініціативи «Бюджет участі», тепер завдяки старанням активного громадянина і сільської ради на одну світлу вулицю в Прогресі стане більше.

Питання, що викликало жваве обговорення, як і в інших населених пунктах громади, було наведення належного санітарного стану на території села та на кладовищах. Щодо утримання кладовищ жителі Прогресу прийшли до спільного рішення – піти шляхом Кіптів, тобто визначити серед населення відповідальну особу, яка буде збирати кошти та наймати людей для утримання кладовища в належному санітарному стані. Також староста закликала жителів слідкувати за належним станом прибудинкових територій та дотримуватись порядку поводження із твердими побутовими відходами.

У пріоритеті своєї роботи на 2021 рік Ірина Вікторівна озвучила створення на території села ОСББ, для ефективного управління багатоквартирними будинками та створення опорного поліцейського пункту для забезпечення правопорядку на території громади.

Традиційно також, на сході жителів було затверджено вартість сум самооподаткування, які залишились незмінними з минулого року (50 грн. для місцевих жителів та 100 грн. для дачників).

Одним із питань, що піднімались місцевими жителями була проблема видалення аварійних дерев, що знаходяться на території приватних домогосподарств. Відповідь на це питання надала секретар сільської ради Віта Кучма, яка запевнила, що це питання знаходиться на контролі і поступово буде реалізовуватись по черзі у всіх населених пунктах громади.  

Разом із тим Віта Миколаївна наголосила на нових завданнях, що стоять перед  Кіптівською територіальною громадою у зв’язку із доприєднанням нових сільських рад та підсумувала, що за минулий рік на утримання об’єктів соціальної інфраструктури, комунального майна, реалізацію проектів, поточні та капітальні ремонти, на території села Прогрес, було направлено більше 14 млн. грн., що складає  33% від всього бюджету сільської ради.

На завершення староста Додатко І.В., довела до відома всіх присутніх інформацію Козелецького районного відділу ДСНС України у Чернігівській області про посилення заходів із профілактики виникнення пожеж, оскільки із настанням холодів значно збільшилась кількість випадків загорянь у приватних будинках через порушення правил монтажу та експлуатації нагрівальних печей і димарів.

Фото без описуФото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь