A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

В Кіптівській територіальній громаді відбулися заходи по вшануванню ліквідаторів аварії на ЧАЕС

Дата: 26.04.2021 14:25
Кількість переглядів: 270

26 квітня 1986 року… 1 год. 23 хв. На четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС лунає потужний вибух, який спричиняє руйнування частини реакторного блоку і машинного залу. Сталась найбільша у світі техногенна  катастрофа… Проте ті перші, хто прибув на ліквідацію пожежі про це ще не знали. Не знали про справжню небезпеку і ті, хто ліквідовував наслідки аварії наступні кілька місяців, скидав радіоактивні частини зруйнованого реактора, вивозив на захоронення техніку, здійснював будівельні роботи та десятки тисяч інших, хто ціною свого здоров’я рятував людство від ще більшої ядерної катастрофи.

        Вже пізніше ми  дізнались про справжні масштаби катастрофи на Чорнобильській АЕС і саме тоді почали вшановувати тих, кого зараз називаємо – ліквідаторами. За неповною статистикою участь у ліквідації наслідків аварії брало більше шестисот тисяч осіб, з них 50 проживають у селах Кіптівської територіальної громади.

        Цими квітневими днями у всіх населених пунктах громади відбулись заходи, присвячені 35-ій річниці аварії на Чорнобильській атомній електростанції, на яких говорили слова вдячності за неоціненний подвиг ліквідаторам та  вшановували хвилиною мовчання пам’ять тих, хто не дожив до цього дня, адже там… у далекому 1986 році отримавши величезні дози радіації залишив найдорожче, що є у кожного з нас – здоров’я.  «Дуже важливо пам’ятати про цю трагедію адже це наша історія, яку ми повинні берегти. Ціною власного здоров’я і життя сотні й тисячі наших співвітчизників кинули всі сили на збереження України від великої катастрофи. Вічна пам’ять тим, кого немає з нами, і многая літа тим, хто живий. Нехай під мирним небом виростають наші  діти, онуки, благополуччя і спокій будуть у наших родинах, а пам’ять про людей, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильскої катастрофи,  завжди житиме в наших серцях», - зазначив у своєму виступі сільський голова Володимир Кучма та вручив присутнім ліквідаторам Почесні грамоти сільської ради та грошові винагороди. У продовження ліквідатори аварії, жителі с.Кіпті Юрченко Василь Васильович та Пузирний Василь Григорович, поділилися із присутніми своїми спогадами про ті непрості дні квітня-травня 1986 року.

          У продовження заходів, що розпочались у Кіптях представники  виконавчого комітету сільської ради  разом із працівниками закладів культури так само вшановували учасників ліквідації Чорнобильської аварії у старостатах, будинках культури на урочистих заходах, у бібліотеках  на тематичних годинах, або ж навіть вдома.

          Також тематичні заходи відбулись і в закладах освіти, зокрема у бібліотеках оформлено тематичні виставки літератури та підбірки тематичних фільмів, за мотивами яких проведено конкурси малюнків, учні декламували вірші, знайомили із біографіями ліквідаторів-односельців а також вітали їх квітами та висловлювали слова вдячності за те, що  ціною власного здоров‘я  дали змогу жити наступним поколінням.

          Тож ще раз низько вклоняємось усім ліквідаторам аварії на ЧАЕС, які, не шкодуючи свого здоров’я і життя, працювали в зоні радіаційного лиха аби якомога швидше ліквідувати наслідки Чорнобильської трагедії заради нашого майбутнього!

      


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь