A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

В Кіптівській ТГ розпочалися сходи громадян. Першими відзвітували у Хрещатому

Дата: 07.02.2022 15:19
Кількість переглядів: 263

       Вже традиційно, в кінці січня на початку лютого розпочинаються сходи жителів сіл, які є  однією з форм безпосередньої участі громадян у вирішенні проблем місцевого значення, адже саме вони  забезпечують якісний діалог між владою та громадськістю. Цього року розпочало низку сходів жителів громадян село Хрещате.  Зазначимо, що цей населений пункт тільки рік як у складі Кіптівської територіальної  громади, проте  вже відчутні перші зміни на краще, про що і звітувала староста села Катерина Подкур 

       Всього на кінець 2021 року у Хрещатому проживало 585 жителів. Переважна більшість населення це люди середнього та літнього віку. Тому одним із важливих напрямків є соціальний захист тих категорій населення, які цього потребують, соціальний працівник у повній мірі забезпечує соціальною допомогою людей літнього віку та  осіб з обмеженими функціональними можливостями. Разом із тим найбільш проблемна ситуація, за словами старости села, із медичним забезпеченням, оскільки жителі заключили декларації із лікарями з інших громад, а медичну допомогу змушені надавати медичні працівники із Кіптівської громади. Більше того,  у зв’язку із черговими змінами у медичній галузі, посада фельдшера, згідно перспективної мережі підлягає скороченню, тож утримання пункту здоров’я повністю лягає на бюджет громади. Тож єдиним виходом з ситуації, яка склалася – заключення декларацій з сімейними лікарями Кіптівської ТГ. Катерина Григорівна акцентувала увагу присутніх і на протидії COVID-19, зауваживши, що єдиним порятунком є щеплення.

        Як одне із досягнень було зазначено  і відродження культурного життя на селі, запрацював Будинок культури, бібліотека, організовуються, та на високому рівні проводяться масові заходи. Зокрема, нещодавно створено ансамбль народної творчості.

    У своїй доповіді староста приділила увагу і земельним питання, наголосивши, що жителям старостату необхідно якомога швидше оформити земельні ділянки, якими вони користуються, але не мають на них установчих документів.

      Зазначила Катерина Григорівна і те, що за минулий рік налагоджено транспортне сполучення, рейсовий автобус два рази на тиждень здійснює рейси до Чернігова.

Для того, щоб рейсовий транспорт, пожежна чи швидка могли вчасно доїхати систематично розчищаються дороги та вулиці завдяки налагодженій співпраці громади із місцевими агровиробниками. Безперечним успіхом минулого року  став капітальний ремонт дороги до Хрещатого  та Гальчина, протяжністю 5 кілометрів, вартість робіт склала  27 мільйонів гривень. Цю дорогу жителі чекали майже двадцять років. Також було відремонтовано освітлення, тепер у селі  працює аж  73 ліхтарі.

       Додав оптимізму присутнім і виступ секретаря сільської ради Віти Кучми, яка розповіла про пріоритети Кіптівскої територіальної громади на 2022 рік, зазначивши при цьому, що ключовими проектами, що планується реалізувати на території села Хрещате є будівництво пожежного депо, будівництво артезіанської свердловини для забезпечення жителів питною водою та створення ефективної системи збору сміття. Також Віта Миколаївна  закликала жителів села завершити укладання декларацій із лікарями громади аби вони мали змогу ефективно надавати медичну допомогу.

       Дільничний Олег Дещенко наголосив на  основних напрямках діяльності поліції, про первентивні заходи, у тому числі із неповнолітніми. Небезпеку соціальних мереж, водіння авто та мототранспорту неповнолітніми.

       Майже насамкінець жителями було обоговрено питання про  місцеві податки та збори. Староста прозвітувала про використання коштів самооподаткування за минулий рік та запропонувала розміри на 2022 рік у розмірі 200 гривень,  половина із яких буде використовуватись для упорядкування кладовища, а інша частина для поточних проблем старостату та організації культурно-масових заходів.

       А завершився схід села на лирічній ноті - щойно створений самодіяльний колектив заспівав зворушливих пісень під акомпанемент баяна. Тож жителі розходились по домівках у піднесеному настрої та із відчуттям того, що життя у їх рідному селі потроху відроджуватиметься.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь