A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Як захистити шкіру від шкідливого впливу сонця.

Дата: 25.07.2022 12:49
Кількість переглядів: 148

 

Сонячне світло потрібно для людини. 

Промені сонця – це головне джерело вітаміну D, який бере участь в обміні речовин, сприяє зміцненню імунітету, підтримує в нормі артеріальний тиск і навіть уповільнює ріст злоякісних клітин. Через брак сонячного світла можуть початися серйозні проблеми.

 

Водночас тривалі сонячні ванни можуть завдати великої шкоди. У першу чергу, спричинити опіки, пігментні плями, передчасну появу зморшок. А регулярний надлишок ультрафіолету загрожує розвитком меланоми (злоякісної пухлини шкіри).

 


Ми зібрали корисні поради, як захиститися від шкідливого впливу сонця. 

Фото без опису

Як захистити шкіру від шкідливого впливу сонця

Фото без опису

Захист від сонця

 

Користуйтеся сонцезахисним кремом зі ступенем захисту SPF30 та фільтрами променів UVA та UVB. Не варто шукати крем із максимальним захистом: крем із SPF30 блокує чи відбиває 97% променів, а SPF50 — 98%.

Перевіряйте термін придатності крему.

Обирайте засіб, що не містить парабенів — вони збільшують ймовірність закриття пор на шкірі та утворення вугрів та акне.

Фото без опису

Як користуватися кремом 

Сонцезахисний крем варто наносити за 15 хвилин до виходу на вулицю. Потім не забувайте захищати шкіру повторно.

Якщо ви весь день на сонці, оновлюйте сонцезахисний крем що дві години, а також після кожного купання. У найспекотніший час  – з 10:00 до 16:00 – краще перебувати в тіні.

Фото без опису

Як посилити захист 

Сонцезахисний крем слід наносити на всі відкриті ділянки тіла. Він потрібен рукам, пальцям рук та ніг, вухам, литкам. Не пропустіть нанесення крему на ніс, задню поверхню шиї. Губи захистіть бальзамом, що містить сонцезахисні фільтри.

Дітям до 6 місяців сонцезахисний крем не рекомендований, бо їхня шкіра дуже чутлива. Їх слід тримати подалі від сонця або максимально затіняти.

Фото без опису

Як уберегтися від опіків

Якщо тривалого перебування на сонці не уникнути, носіть легкий захисний одяг із натуральних тканин, головні убори, а також якісні сонцезахисні окуляри. Ідеальні окуляри від сонця повинні блокувати від 99% променів UVA й UVB, а не просто затемнювати. 

Одяг на 27% зменшує ймовірність опіків. Мокрі речі та одяг світлих кольорів значно менше захищають від шкідливого впливу ультрафіолету, ніж сухі речі й одяг темних кольорів.

Фото без опису

Якщо обгоріли на сонці…

Якщо ви отримали сонячні опіки, негайно ідіть у затінок чи приміщення. Охолодити опік допоможе прохолодний душ чи компрес.

Зменшити запалення можуть ацетилсаліцилова кислота та парацетамол. Потрібно прийняти внутрішньо, якщо ці ліки вам не протипоказані.

Після опіку слід вживати багато рідини — перегрівання може викликати зневоднення.  Далі ушкоджену шкіру можна обробити водорозчинними (!) препаратами – це тримістін, пантестін, мірамістин.

Не обробляйте уражену поверхню шкіри жодними кремами, пінами, оліями чи жирними речовинами.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь