A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Звіт про роботу Центру надання соціальних послуг Кіптівської сільської ради в 2022 році

Дата: 21.11.2022 15:40
Кількість переглядів: 182

Центр надання соціальних послуг,  Кіптівської сільської ради створений з метою соціального захисту населення громади. З самого початку свого створення, Центр опікується вразливими, малозахищеними та незахищеними категоріями населення, надає соціальні послуги особам/сім’ям, які мають ризик, або перебувають у складних життєвих обставинах, не можуть самостійно їх подолати та потребують сторонньої допомоги.

У Центрі працює 13 соціальних робітників, які обслуговують 126 одиноких непрацездатних громадян та 3 фахівці із соціальної роботи.

Головним ресурсом громади є її мешканці. На різних етапах життя будь-хто з жителів громади може потрапити у складні життєві обставини та потребувати професійної соціальної підтримки для їх подолання. Ці обставини можуть бути зумовлені такими чинниками, як невиліковна хвороба, інвалідність, безробіття, малозабезпеченість, одинока мати чи батько, ухилення батьків або осіб, які їх замінюють від виконання своїх обов’язків з виховання дитини, похилий вік чи шкода, завдана конфліктом. Тому головним завданням Центру є надання соціальних послуг, спрямованих на профілактику складних життєвих обставин, подолання або мінімізацію їх негативних наслідків.

Фахівці із соціальної роботи та соціальні робітники успішно працюють на місцях. Не надходило жодної скарги від незахищених осіб. Всі, хто звертається за юридичною чи психологічною консультацією, або за гуманітарною допомогою  не залишається поза увагою. Якщо фахівець або робітник не може сам допомогти  - то перенаправляє особу до спеціаліста, який компетентний з даного питання. Фахівці із соціальної роботи, соціальні робітники разом із директором Центру та старостами всіх старостинських округів ранньою весною обійшли всіх людей похилого віку, які знаходяться на обслуговуванні та сім’ї з дітьми з метою попередження їх про необхідність посадити на своїх присадибних ділянках достатню кількість овочів, обов’язково обробити ці ділянки, щоб зібрати гарний урожай для забезпечення своїх сімей у зимовий період. Враховуючи,  що війна ще не закінчилася, проводиться робота, щодо правил безпечної поведінки у надзвичайних ситуаціях. У разі виникнення безпосередньої загрози, ознайомили з правилами евакуації осіб/сімей з небезпечної зони.

Ведеться облік сімей з дітьми, людей з інвалідністю, осіб похилого віку, які в разі необхідності, підлягають евакуації в першу чергу. Всім повідомлено про збірні пункти евакуації.

В цей нелегкий час не залишилися поза увагою наші люди похилого віку, особи з інвалідністю. Соціальні робітниці нашої громади самовіддано трудяться, обслуговуючи немічних бабусь та дідусів. З перших, страшних днів війни, коли рідні та близькі стареньких не могли до них приїхати взагалі, соціальні робітники навідувались до них чи не щодня. Вони виконували всі розпорядження та прохання. Жодна з них не виїхала, не покинула своїх підопічних на самоті.

Дякуючи керівництву та старостам громади всі громадяни були забезпечені хлібом, продуктами першої необхідності. Ніхто не залишився голодним чи без ліків.

Всі ми знаємо, що люди похилого віку, більш вразливі, в них, зазвичай, стан тривоги та страху дуже високий, що негативно впливає не лише на їх емоції, а і на здоров’я. Тому, щоб хоча б трішечки їх заспокоїти ми доносимо до них план дій на випадок кризової ситуації, за пунктами: від документів та аптечки до точки збору. Така послідовність та ясність заспокоює літніх людей, що вони не залишаться на одинці в час можливої біди.

В першу чергу забезпечуємо їх продуктами харчування, які вони замовляють купити в магазинах та гуманітарними продуктами. Не відмахуємося від прагнення літніх людей запастися продуктами. Розуміємо, що це нормальна реакція людей, які пам’ятають війну та голод. Запаси в коморі їх заспокоюють.

Піклуємося про здоров’я літніх людей. Запитуємо, чи всі ліки вони мають, яке в них самопочуття. Якщо необхідно поповнити аптечку, особливо коли йдеться про ліки проти хронічних захворювань, якщо необхідно отримуємо новий рецепт та закуповуємо. Також пояснюємо, щоб менше дивилися телевізор, тому що, наразі, велика кількість негативної інформації може їм зашкодити.

Продовжуємо наголошувати, щоб старенькі не були надто довірливими та не стали жертвами осіб ромської національності, які не дивлячись на війну, продовжують свої гастролі по селах.

Спека швидко закінчилась. Все ближче старт опалювального сезону і непередбачувана зима, а це означає, що нам знову доведеться згадати про вічний «головний біль» - платіжки, тарифи, комуналку та заготівлю твердого палива. А, отже,  вкотре рахувати гроші, зважати на заощадливість та економію. Про це соціальні робітники та фахівці почали розповідати своїм підопічним ще з ранньої весни. Більшість людей похилого віку, які ведуть здоровий спосіб життя, є заощадливими. Вони економлять на всьому, аби тільки вчасно заготовити тверде паливо, а хто користується газовим чи електричним котлом - заощаджують гроші на платіж за комунальні послуги. Тому старенькі, не дивлячись на їх  мізерні пенсії, завжди зводять кінці з кінцями. Вони живуть за законом прислів’я «Готуй сани влітку, а віз взимку». Тому, всі люди похилого віку до опалювального періоду 2022/2023 р.р. майже готові, чого не можна сказати про сім’ї з дітьми.

Хоча роз’яснювальну роботу по заготівлі твердого палива та протипожежну безпеку фахівці із соціальної роботи проводять постійно у багатодітних, кризових сім’ях та з батьками, які зловживають спиртними напоями.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь