A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2022 року

Дата: 06.02.2023 14:51
Кількість переглядів: 95

 

 

З 1 січня 2023 року розпочалася кампанія декларування доходів, одержаних протягом 2022 року. Щорічне декларування доходів громадянами пов’язано з виконанням вимог Податкового кодексу України (далі – Кодекс), згідно з положеннями якого платники податку у відповідних випадках зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, або мають право подати декларацію для отримання податкової знижки.

Обов'язок подання податкової декларації  про майновий стан і доходи виникає у платника податку у разі отримання ним протягом звітного року, зокрема:

- доходів від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів));

- доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування;

- іноземні доходи;

Відповідно до п.п. 49.18.4 п.49.18  ст. 49 Кодексу податкові декларації подаються за базовий звітний (податковий період), що дорівнює  календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб, до 1 травня року, що наступає за звітним, крім випадків, передбачених розділом IV Кодексу.

Пунктом п.49.20 ст.49 Кодексу передбачено, якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Отже, граничний термін для платників, які зобов’язані подавати таку декларацію – 01 травня 2023 року (включно).

Також, повідомляємо відповідно ст.166 Кодексу фізичні особи – платники податку мають право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року. Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Копії первинних документів (крім електронних розрахункових документів), що підтверджують право на податкову знижку надаються разом з податковою декларацією, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого цим Кодексом

Звертаємо увагу, що податкову декларацію про майновий стан і доходи можна подати в електронному вигляді через Електронний кабінет (https://cabinet.tax.gov.ua/) у розділі «ЕК для громадян» - «Податкова декларація про майновий стані і доходи». Скористатися зазначеним сервісом зможуть особи, які ідентифіковані за особистим ключем, виданим кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг

 

До уваги платників екологічного податку

 

Головне управління ДПС у Чернігівській області повідомляє, що наказом Міністерства фінансів України від 21.07.2022 №206 «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації екологічного податку», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 04 серпня 2022 року за №880/38216 (далі- наказ №206), внесено зміни до форми податкової декларації екологічного податку, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 № 715, «Про затвердження форми Податкової декларації екологічного податку», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 03.09.2015 за№ 1052/27497.

Зміни до декларації розроблені з метою забезпечення виконання Указу Президента України від 29 квітня 2021 року № 180/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 квітня 2021 року «Про заходи державної регіональної політики на підтримку деценіралізації влади» (далі - Указ № 180) (у частині застосування Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (далі - Кодифікатор)).

Указом № 180 введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 квітня 2021 року «Про заходи державної регіональної політики на підтримку децентралізації влади», частиною першою п. 1 якого вирішено забезпечити з 01 липня 2021 року використання в роботі центральних органів виконавчої влади Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад. Такий Кодифікатор затверджено наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26 листопада 2020 року №290 (у редакції наказу Мінрегіону від 12 січня 2021 року №3) та впроваджується на заміну Класифікатора об’єктів адміністративно-територіального устрою України (далі - Класифікатор). Кодифікатор має 19 символів, а Класифікатор - 10.

Основні зміни, що містяться у новій формі декларації:

  • передбачена можливість зазначити код Кодифікатора адміністративно- територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ) замість коду за КОАТУУ (рядок 2 декларації та рядки 3 додатків 1-6 до неї);
  • з метою зменшення помилок (розбіжностей) при поданні уточнюючих декларацій та забезпечення спрощення ведення автоматизованого обліку та аналізу поданих документів як з боку платників, так і контролюючих органів, а також розширення надалі сервісного обслуговування платників у рядках 1 заголовної частині декларації та додатках 1-6 до неї (поряд з позначкою «уточнююча») запроваджена позиція «Реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, яка уточнюється».

Нова форма декларації застосовується з 01.01.2023. Тобто, починаючи з IV кварталу 2022 року поточні, а також уточнені за попередні періоди податкові зобов'язання по екологічному податку слід складати та подавати за новою формою податкової декларації.

Форма декларації, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 №715 «Про затвердження форми Податкової декларації екологічного податку», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 03.09.2015 за № 1052/27497 із внесеними змінами, зокрема і наказом №206, розміщена на вебсайті ДПС у розділі Законодавство / Податки, збори, платежі / Загальнодержавні податки / Екологічний податок / Форми звітності.

(лист ДПС України від 10.01.2023 № 663/7/99-00-04-01-01-07).

 

 

         Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь