A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Пенсіонери Чернігівщини отримають оновлені виплати

Дата: 14.03.2023 14:19
Кількість переглядів: 68

 

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2023 року з 1 березня ц.р. проведені індексації пенсій та щомісячних страхових виплат, підвищено розміри мінімальних пенсій по інвалідності колишнім військовослужбовцям та постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, збільшено рівень мінімальних пенсійних виплат окремим категоріям пенсіонерів.

Цивільні пенсії, призначені відповідно до законів України, перераховуються із застосуванням коефіцієнта збільшення середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсій, у розмірі 1,197.

Підвищенню підлягає основний розмір пенсії, тобто без урахування надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації пенсії, доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, щомісячної доплати до пенсії, адресної допомоги до пенсійної виплати та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством.

Слід мати на увазі, що для цивільних пенсіонерів зростає не вся сума пенсії, а тільки зарплата, яка використовується у формулі розрахунку. У кожному випадку все залежить від індивідуальних показників: виду пенсії, розміру зарплати, кількості років стажу.

З 1 березня 2023 року розміри пенсій військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової служби) та членів їх сімей підвищуються на коефіцієнт збільшення 1,197.

 

На коефіцієнт 1,197 з 1 березня також підвищено:

мінімальні розміри пенсій по інвалідності особам з інвалідністю з числа військовослужбовців строкової служби;

мінімальні розміри пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи;

щомісячні страхові виплати потерпілим від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, та особам, які мають право на страхові виплати в разі смерті потерпілого, відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

 

Доплати до пенсій

До пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» за зверненнями, що надійшли до 31 грудня 2022 року включно, розмір яких не підвищився з 1 березня 2023 року, встановлюється щомісячна доплата в розмірі 100 грн.

Доплати до мінімальних розмірів виплат пенсіонерам

З 1 березня встановлюються доплати до мінімальних розмірів виплат пенсіонерам:

  • віком від 65 років, які не працюють та мають стаж 30/35 років (для жінок/чоловіків) — до 3120 грн;
  • віком від 80 років, які мають стаж 20/25 років — до 3120 грн; 
  • віком від 70 до 80 років, які мають стаж 30/35 років — до 3000 грн; 
  • віком до 70 років, та мають стаж 30/35 років — 2760 грн;
  • особам з інвалідністю I групи — 2760 грн;
  • іншим категоріям пенсіонерів, які не працюють (незалежно від віку та стажу) — до 2520 грн. 

Пенсіонери старше 70 років продовжать отримувати доплати

Пенсіонери старші 70 років, розмір пенсій яких не перевищує 10 340 грн, також продовжать отримувати доплати:

– віком від 70 до 75 років — 300 грн;

– віком від 75 до 80 років — 456 грн;

– віком старше 80 років — 570 грн.

Працюючі пенсіонери

які на 1 березня 2023 року набули право на проведення перерахунку пенсій, з урахуванням не менш як 24-х місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії або якщо після призначення (попереднього перерахунку) пройшло не менше 2-х років, відповідні  перерахунки пенсій проводяться з 1 квітня 2023 року, після надходження до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відомостей про нарахування та сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за 1 квартал 2023 року

Державні службовці, працівники органів місцевого самоврядування

З 1 липня будуть проіндексовані на коефіцієнт 1,197 спеціальні пенсії для науковців, державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування (без урахування надбавок, підвищень, доплат до пенсій, встановлених законодавством).

ВАЖЛИВО

Розмір збільшення, в результаті перерахунку пенсії з 1 березня, встановлюється в межах максимального розміру пенсії, визначеного законом (20930 грн), та не може бути меншим за 100 гривень та більшим за 1500 грн.

Перерахунки пенсій проводяться автоматично, за матеріалами пенсійних справ, без додаткових звернень пенсіонерів до органів Пенсійного фонду України.

 

За інформацією Головного управління
Пенсійного фонду України
в Чернігівській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь