Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

На Чернігівщині стартував проєкт «Лабораторії творчого діалогу»

Дата: 24.03.2023 12:13
Кількість переглядів: 301

Післявоєнні діалоги будуть геть іншими, ніж до повномасштабного вторгнення росії. Місцеве самоврядування, виснажене в умовах постійного стресу та пошуку коштів, мусить заново навчитися чути громаду й реагувати на її потреби. А мешканці — знову побачити в посадовцях людей і знаходити в собі сили розуміти дії влади, допомагати в пошуку рішень.

"Проєкт «Лабораторії творчого діалогу в громадах» – це про залучення мешканців до вирішення спільних проблем на місцевому рівні. Ми хочемо цю залученість збільшити. Хочемо показати нові практичні підходи до взаємодії, до підтримки та взаєморозуміння під час прийняття рішень", - зазначив Павло Пущенко, виконавчий директор Спілки «Громадські ініціативи України».

До участі були відібрані 120 громад з 12 областей України. Проєкт реалізує Спілка «Громадські ініціативи України» за підтримки «U-LEAD з Європою».

Фото без опису

“Перед ними сьогодні постало багато викликів: відновлення територій, інтеграція переселенців, брак фінансування, а подекуди і значний відтік кваліфікованих кадрів. Ми допомагаємо місцевому самоврядуванню, створюємо нові навчальні програми, ініціативи і проєкти, як от «Лабораторії творчого діалогу». З людьми треба вміти говорити, чути їх і розуміти, особливо зараз”, – зазначила Ірина Кудрик, керівниця регіонального офісу U-LEAD у Чернігівській області.

Перший тренінг «Практики діалогового підходу в роботі органів місцевого самоврядування» для учасників з Чернігівщини відбувся у вівторок, 14 березня. Разом із тренеркою з фасилитаціі діалогів Анжелою Старовойтовою учасники вчилися будувати їх і використовувати в роботі.

“Я допомагаю учасникам усвідомити себе та вміти потурбуватися про себе в діалозі. Вони стануть певними «острівками стабільності» для оточуючих, адже зрозумівши себе — матимуть спроможність розуміти інших. Тоді до жителів прийде усвідомлення, що владі теж важко, що вони теж люди і буде виникати питання: «Як я, громадянка у своїй громаді, можу допомогти їй?» Створення такого простору взаєморозуміння – це і є наше завдання”, - розповіла Анжела.

Фото без опису

Учасники переходили від теорії діалогу й діалогового підходу до їхнього моделювання у форматі ток-шоу між опонентами. На завершення розглянули моделі використання діалогів під час роботи з мешканцями.

За словами Ольги Євтушенко, секретаря Сухополов’янської сільської ради, для неї важливо опанувати навички спілкування та взаємодії:

“У нас одна з найбільших громад області серед сільських. Вона об’єднала 54 населених пункти. Ми хочемо визначити пріоритетні точки розвитку, залучати мешканців до прийняття рішень і працювати на результат. А для цього потрібен діалог. Крім того, розпочався процес перейменування вулиць, який передбачає обговорення пропозицій, проведення робочих груп, підготовку рішень сесії. Участь у цьому проєкті є дуже вчасною. За його умовами ми можемо отримати практичний супровід в організації громадських обговорень”.

Свою думку щодо взаємодії з мешканцями висловила Ірина Корогод, заступниця сільського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Кіптівської громади. Тут прагнуть більшої активності жителів та їх участі в щоденному житті :

“У нас було понад 2000 внутрішніх переселенців (до повномасштабної війни в громаді проживало біля 5500 осіб). Вторгнення російської федерації суттєво вплинуло на мешканців, їхні потреби й інтереси змінилися. Зараз важливо отримати зворотній зв’язок і застосувати отриману інформацію для відновлення та розвитку нашої території”, - розповіла вона.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних