21-23 серпня 2023 року в Любліні відбулася урочиста зустріч посадовців з 25 українських та 25 польських органів місцевого самоврядування, які впродовж 7 тижнів будуть співпрацювати в польських муніципалітетах у складі пар при реалізації проєктів в рамках Програми стажування «Добре врядування». 

Цей захід було організовано Фондом міжнародної солідарності з метою створення умов для безпечної акліматизації стажистів в Польщі, обговорення мети стажування та організації перебування, нетворкінгу зі стажистами та менторами та початку стажування. 

 Голова Правління Фонду міжнародної солідарності Рафал Дзєнцьоловський відкриваючи захід наголосив: “Мені радісно вітати двадцять п’ять представників органів місцевого самоврядування з України та 25 менторів з польських ґмін, які готові обмінюватися досвідом. Цей досвід може стосуватися ремонту шкіл, взаємодії з мешканцями, або навіть поліпшення у сфері поводження зі сміттям та доступу до води. Я також знаю, що для ваших громад важливо надавати підтримку внутрішньо переміщеним особам та скористатися досвідом польських колег у прийнятті біженців. Наша програма стажування базується на взаємному розумінні потреб, пошуку найкращих рішень і натхненні для змін у власному середовищі. Це практична реалізація солідарності.” 

В заході також взяла участь директорка Департаменту співробітництва у сфері розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща  Karolina Krupa. Учасники були ознайомлені з діяльністю партнерів проєкту – Асоціації міст Польщі та «U–LEAD з Європою». Заступник директора програми «U–LEAD з Європою» Andrej Horvat презентуючи діяльність організації, зазначив: «Підтримка співпраці між польськими та українськими муніципалітетами є важливою частиною ініціативи U-LEAD «Мости довіри». Зосередження на розробці проєктів відбудови та модернізації в українських громадах через стажування зміцнює зв’язки між двома націями та водночас прокладає шлях України до членства в Європейському Союзі». 

Фото без опису

Під час другого дня зустрічі відбулися воркшопи з управління проєктами. Про моделі місцевого самоврядування в Польщі та Україні, аналіз їх схожості та відмінності розповів учасникам доктор Ігор Ксеніч з Університету Адама Міцкевича в Познані. Цього ж дня відбувся навчальний візит до центру для зустрічей і побудови зв’язків між старими та новими мешканцями Любліна BAOBAB, який організовується у співпраці з Центром міжнародного співробітництва мерії Любліна. Завершився другий день зустрічі розглядом тем з мультикультурної інтеграції та фінансування проєктів. 

Третій день зустрічі був присвячений опрацюванню теми залучення фінансування для проєктів в рамках участі в  грантових конкурсах для громад. Зокрема, Андрій Павлович, SALTO EECA розповів учасникам про можливості фінансування польсько-української співпраці. 

Після зустрічі учасники стажування і ментори вирушили до місць проходження свого стажування. Воно триватиме 7 тижнів з понеділка по п’ятницю по 5 годин на день. Кожне стажування охоплюватиме такі теми: закони про прозорість та боротьбу з корупцією; добрі практики спілкування з громадянами; структура управління, процес державних закупівель, освоєння коштів ЄС; індивідуальна програма, пов’язана з інтересами та завданням/проєктом учасників стажування. 

 Стажисти працюватимуть з менторами над проєктом, яке можна буде реалізувати в майбутньому в українських ОМС. На закінчення відбудеться підсумкова зустріч з усіма учасниками стажування та менторами для обміну добрими практиками та досвідом. Будуть організовані семінари з поширення отриманих стажистами знань та практик. 

Проєкт Добре врядування співфінансується Міністерством закордонних справ Республіки Польща та реалізується в рамках програми U-LEAD, багатосторонньої діяльності Європейського Союзу та його держав-членів: Німеччини, Польщі, Швеції, Данії, Естонії та Словенії. 

Фото без опису

 Довідкова інформація: Відбір цьогорічних учасників здійснювався в кілька етапів. У квітні з-поміж 105 заявок з усієї України було відібрано 35 посадовців з українських громад для участі в другому етапі Програми. Впродовж травня-червня 2023 року всі учасники, окрім інтенсивного курсу з вивчення польської мови, здобули нові знання про польську модель децентралізації та вступ України до Європейського Союзу. Опанували методику управління проєктами PM² Європейської комісії. Ознайомилися  з основними засадами та історією розвитку територіального співробітництва в Європі, з кращими практиками та інноваційними заходами. Навчилися основам підготовки транскордонних проєктів, пошуку партнерів, інформації про програми та актуальні можливості залучення грантових коштів. Всі учасники висловили готовність застосовувати набуті знання на практиці та докласти максимум зусиль для розвитку своїх громад. Після іспиту і тестів в кінці червня 2023 року, проведених задля перевірки набутих навичок і знань на підготовчому етапі, 25 кандидатів отримали пропозиції стажування.  

У липні 2023 року  відбулося перше онлайн знайомство 25 пар українських і польських  посадовців з перелічених нижче органів місцевого самоврядування: 

Тульчинська міська рада Вінницької області  та Ужонд міста і гміни Накло над Нотеччю  Куявсько-Поморського воєводства; 

Рожищенська міська рада Волинської області та Ужонд гміни Мевгєв   Любельського воєводства 

Дубовиківська сільська рада Дніпропетровської області та Ужонд міста і гміни Влень Нижньосілезького воєводства; 

Софіївська селищна рада Дніпропетровської області  та Ужонд гміни і міста Груєц Мазовецького воєводства; 

Радомишльська міська рада Житомирської області  та Ужонд міста Сопоту Поморського воєводства; 

Семенівська сільська рада Житомирської області та  Ужонд міста і гміни в Хожелях Мазовецького воєводства; 

Рожнятівська селищна рада Івано-Франківської області  та  Ужонд гміни Ясткув Любельського воєводства; 

Бурштинська міська рада Івано-Франківської області  та Ужонд міста в Барчінє Куявсько-Поморського воєводства; 

Помічнянська міська рада Кіровоградської області  та Ужонд міста в Кробії Вєлькопольського воєводства; 

Шульгинська сільська військова адміністрація Луганської області  та Ужонд міста і гміни в Дробіні Мазовецького воєводства; 

Оброшинська сільська рада Львівської області та Ужонд міста Сейни Підляського воєводства; 

Ходорівська міська рада Львівської області та Ужонд гміни і міста в Соколові Малопольському Підкарпатського воєводства; 

Новобузька міська рада Миколаївської області та Ужонд міста Радомська Лодзького воєводства; 

Зарічненська селищна рада Рівненської області  та Ужонд міста Хайнувка  Підляського воєводства; 

Вараська міська рада Рівненської області та  Ужонд міста Островенки  Мазовецького воєводства 

Смизька селищна рада Рівненської області та  Ужонд міста в Мщонові Мазовецького воєводства 

Чугуївська міська рада Харківської області  та Ужонд міста Прущ Гданський Поморського воєводства; 

Нововоронцовська селищна військова адміністрація Херсонської області  та Ужонд гміни і міста Червєнськ Любуського воєводства; 

Новоушицька селищна рада Хмельницької області та   Ужонд міста в Насєльську  Мазовецького воєводства; 

Городоцька міська рада Хмельницької області  та Ужонд міста в Владиславові Поморського воєводства; 

Понінківська селищна рада Хмельницької області   та Ужонд міста в Плоньську  Мазовецького воєводства; 

Дунаєвецька міська рада Хмельницької області та Ужонд міста в Чєхановцу Підляського воєводства; 

Медведівська сільська рада Черкаської області та  Ужонд міста і гміни Жарки  Сілезького воєводства; 

Михайло-Коцюбинська селищна рада Чернігівської області  та Ужонд міста і гміни в Серотську Мазовецького воєводства; 

Кіптівська сільська рада Чернігівської області та Ужонд міста в Карліні Західнопоморського воєводства. 

 

Це вже другий рік поспіль, коли діє Програма стажування, яку реалізує Фонд міжнародної солідарності. Мета даної Програми полягає в посиленні функціонування українських органів місцевого самоврядування, як ключових суб’єктів розбудови незалежності держави та суспільства, а також важливих учасників у процесах відбудови України та підготовки до вступу до ЄС.  У 2022 році у пілотному проєкті взяли участь 20 представниць ОМС України. Стажування для кожної учасниці тривало 2 місяці. Протягом цього часу учасниці за підтримки менторів виконували завдання та знайомилися з обраними напрямками роботи ОМС.