A A A K K K
для людей із порушенням зору
Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Шацька та Кіптівська громади розробляють комплексні плани просторового розвитку

Дата: 03.04.2024 10:50
Кількість переглядів: 79

Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» розпочав реалізацію грантів з розробки комплексних планів просторового розвитку для Шацької територіальної громади Волинської області та Кіптівської територіальної громади Чернігівської області.


Сьогодні Кіптівська громада потребує підтримки для відбудови територій, пошкоджених в результаті обстрілів росією. Тож комплексний план сприятиме відновленню громади, так як вона зазнала руйнувань під час повномасштабного вторгнення.

«Просторовий план Кіптівської громади охопить всі населені пункти разом з дорогами і лініями електрозабезпечення. Це великий потужний проєкт. Для громади це великий плюс. Без такого плану ми нічого не зможемо побудувати, змінити в плані населеного пункту, а головне — без нього неможливе відновлення зруйнованого чи розвиток. Так, поки тривають активні бойові дії, обстріли й бомбардування, говорити про масштабне відновлення рано, але я впевнений, що цей час прийде, і такий план буде нам необхідний», - коментує голова Кіптівської громади Володимир Кучма.

Шацька громада, маючи унікальний природній рекреаційний потенціал, багаті земельні ресурси та транскордонне розташування, давно вже потребувала комплексного планувального стратегічного документу. Подаючи заявку на відбір до Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», команда громади визначила цю потребу як пріоритетну.

«З початком повномасштабного вторгнення росії, наша громада зітнулася з новими викликами: обмеження господарської діяльності на прикордонних територіях, втрата транзитного потенціалу та припинення функціонування двох пунктів пропуску з Білоруссю, падіння економіки громади. Тому, спільно з експертами Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» ми пропрацювали всі ці моменти та дещо відкоригували технічні завдання на розробку планувального документу. Я впевнений, що розробка Комплексного плану просторового розвитку – це перспектива добробуту, шанс на економічне зростання і достойне життя. Тому команда Шацької селищної ради докладе всіх зусиль, щоб спільно з Проєктом USAID «ГОВЕРЛА» здобути перемогу в боротьбі за краще майбутнє», - коментує Богдан Тимощук, секретар Шацької селищної ради.

Комплексний план просторового розвитку території для кожної із двох громад стане містобудівною документацію на місцевому рівні. Також план є документацією із землеустрою, що визначатиме планувальну організацію, функціональне призначення території, основні принципи і напрями формування єдиної системи громадського обслуговування населення, дорожньої мережі, інженерно-транспортної інфраструктури, інженерної підготовки і благоустрою, цивільного захисту, охорони земель та інших компонентів навколишнього природного середовища, формування екомережі, охорони і збереження культурної спадщини та традиційного характеру середовища населених пунктів, а також послідовність реалізації рішень, у тому числі етапність освоєння території.

Комплексні плани для Кіптівської та Шацької громад планується фіналізувати до кінця 2025 року. Крім того, Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» має на меті продовжувати підтримку розробки просторових планів для інших громад. Ці документи є ключовими для територіальних громад, оскільки вони сприяють сталому економічному розвитку та зростанню, уможливлюють прийняття обґрунтованих рішень задля добробуту громади, а також забезпечують прозорість та підзвітність органів місцевого самоврядування.

Як  повідомляють у Проєкті USAID «ГОВЕРЛА», якісне планування відновлення – запорука сталого розвитку територій. Cаме тому Проєкт послідовно підтримує Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України в частині розробки документів і процесів, що стосуються просторового планування. Комплексні плани просторового розвитку громад покликані впорядкувати плани органів місцевого самоврядування в конкретні проекти та об’єкти. Таке бачення дозволить ОМС розуміти, як буде виглядати завтрашнє майбутнє, а Уряд бачитиме, яка необхідна допомога громадам у фінансуванні, донори – як буде розвиватись громада і які інвестиції необхідні.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь