Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Чому важливо знати та пам’ятати історію: лекції для школярів у громадах Чернігівщини

Дата: 03.05.2024 11:51
Кількість переглядів: 22

 

 

 

Із 18 до 23 квітня відбувся цикл із 4-х лекцій для школярів «Чому важливо знати та пам’ятати історію». Їх провели для близько 100 учнів та учениць в Іванівській, Киїнській та Кіптівській громадах.

Такі освітні лекції ‒ важлива частина проєкту «Колективна пам’ять про війну на Чернігівщині». На цих лекціях спікер розповідав не лише про важливість історії в житті людини та суспільства, а й про її темні сторони ‒ маніпуляції та пропаганду. Разом із учнями обговорювали як маніпулюють датами, подіями, фактами. Говорили про те, що історія часто стає методом політичної пропаганди. Наприклад, як використовують історичних персонажів у пропаганді через створення пам’ятників та монументів.

На заходах діти обговорювали складність пізнання історії, адже через особистий досвід часто відбувається усвідомлення минулого. Особисті історії кожного жителя та жительки громад формують колективну пам’ять про події, які пережили жителі Чернігівщини у лютому-березні 2022 року. Усна історія, яку люди передають один одному, також є одним із методів фіксування та дослідження історії. Досвід кожного та кожної є важливим джерелом, хоча й суб’єктивним.

«Ми вважаємо, що знання та збереження історії дуже важливі і для дорослих, і для дітей. Це допомагає нам розуміти сучасний світ, робити правильні висновки та уникати помилок минулого. Особливо, коли Україна продовжує боротися за збереження своєї незалежності», ‒ розповіла Наталія Апанасько, асистентка координаторки проєкту.

Ці заходи організувала та провела команда ГО «Асоціація демократичного розвитку» в коаліції з ГО «Жінки за розвиток», ГО «Кіптівська жіноча спілка», ГО «Юстина» та ГО «Добро Тайм».

Проєкт «Колективна памʼять про війну на Чернігівщині» відбувається/здійснена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України”, який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь