Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Ніна Мельник: Ми жили думками про те, що ось-ось буде перемога.

Дата: 31.05.2024 11:25
Кількість переглядів: 117

 

Я працівник будинку культури, в нас є відомий колектив у нашій громаді. Ми постійно збиралися на репетиції, проводили різні заходи, які рекомендував наш культурний осередок. Але вже в повітрі витало таке що ось-ось щось буде, але ми до останнього дня не вірили в це, не вірили.

 

Планів було дуже багато, дуже багато запланованих заходів як і по роботі, так і в сім’ї. Хотілося десь відпочити. Ми кожного літа старалися виїхати в Карпати з дітьми, з онуками побавитись. У нас гарно тут, природа. Але сталося те, що сталося. І цей ранок важко згадувати, тому що діти, онуки в Чернігові.

 

Коли позвонили діти і сказали: «Мама, ми їдемо», ми цьому не могли повірити. До останнього думали, що це на три дні. Тоді думали, що це на тиждень, тоді на два. Ну так, як і всі. І це ми чули по радіо, по телевізору, що це на місяць і все.

Ну, звичайно, була паніка. Зразу зібрали речі, документи, підготували сумки. Вони до цих пір стоять документи ті окремо.

 

І важко згадувати, коли ось уже в обідний час у село стояли колони машин, їхали на село.

У мене додому приїхали крім своїх дітей, ще друзі сина, з Чернігова батьки зятя. У нас проживало тринадцять чоловік і так майже в кожній хаті.

Як у нас населення було трошки більше сотні місцевого, так на той час було більше п’ятисот. І це було важко. Зразу перший же вечір вся молодь і чоловіки більш-менш такого середнього віку збиралися тут у центрі і вирішували що робити. На початку села побудували барикади, викопали землянку, наробили суміш молотова і думали, як будемо захищатися.

 

22-го березня пів п’ятої ранку на початку села в нас кинули бомбу не на житлові будинки, але повилітали і шибки, двері у людей. Дякуючи Богу без жертв. А так щодня, щоночі обстріли. Вони летіли отак мимо хат, отак у нас прямо серед села. Було дуже страшно. Кононади, ці постріли ‒ було моторошно.

 

До всього звикаєш. Люди збиралися, ділилися між собою новинами і якось воно звикається. Проходить час і до всього звикаєш.

Послухай зараз по радіо, по телебаченню як там люди живуть на сході. Вони звикають і ми звикали. Ми жили думками про те, що ось-ось буде перемога. Ось-ось прийдуть і виженуть орків і все буде добре. Ми на це сподівалися усі.

 

Зв’язок був. Радіо працювало і телевізор працював. Все можна було все побачити і все почути. А так майже було світло постійно. Вікна в усіх були затемнені як і кругом, так і в нас. У нас немає вуличного освітлення.

 

У нас корова, хазяйство, тому із їжею проблем не було. Трошки було запасів муки, родичі та діти їхали і захватили з дому що було в кого ‒ крупи там… Із цим проблем не було. Ну трошки були проблеми з хлібом, але вирішували. Організувала староста підвіз у Красилівку, там нам виділяли хліба.

В основному тут наша Ніна Миколаївна, наша адміністратор займалася підвозом хліба. Ну і по черзі готували, у кожного було розподілено хто що робить: хто посуд миє, хто готує, хто ще щось робить. З цим проблем не було. Якось дружньо справлялися, ділилися із сусідами.

У нас пічне опалення вдома. В основному в селі в усіх майже пічне опалення. Газу в селі немає.

 

Ми ходили на роботу, бо ми кожен раз дівчатам гуманітарку роздавали, ділили її. Кожен день майже.

Тут поки це все приходиш вже після обід. І вдома знов хазяйство, знов вечеря, знов ось такі проблеми. Таке як у селі, як у всіх, як у всіх.

 

Всі були розміщені і в нас є умови для того, щоб помитися. До нас навіть приходили дітки переселенців із міст. Вони в основному з Чернігова були. Тут не було у них бабусів, дідусів. Вони питались у нас дозволу чи можна помитися хоч діткам. Ми приймали їх по шість ‒ вісім діток. Вони приходили, купались, приймали душ.

А ми були як у рукавиці. І так ввечері сидимо, довго говоримо. Про те, що все-таки прийде час, коли ми не будемо боятися, не будемо тушити світло, не будемо запинати вікна. Все-таки буде добре. Сподівалися на це.

 

Під час літака не ховалися. Змінила ситуація, коли 22-го березня зайшли наші танки. Їх супроводжував дрон рашистський. І потім почався дуже великий обстріл. Він йшов по центру. Ми були на вулиці, була гарна погода. Попадали під забором. Тільки не дуже давно побачили що у нас пробитий забор.

Тоді такі обстріли дуже сильні були, воно ж як тут упало, загорілася зразу суха трава. Чоловіки тушили, збігалися з цієї сторони і ми в тому числі, бо згоріла би хата наша.

Не було в нас повітряної тривоги. Ми реагували тільки на те, що чули. Те, що чули, то в нас було сигналом. Ні в телефонах не було тоді тривоги, ніде нічого не було.

 

Нормально справлялись. Звикли до цього. У людей хуже. Люди живуть вже місяцями без світла, без води. А в нас там години і по дві не було світла. Це не було критично. Все справлялися, все нормально було. Ось так.

 

Ви знаєте, на мою думку, треба розказувати людям про ці події. Я згадую свою бабусю. І тепер хочеться дуже багато чого знати, а нема в кого попитати. От якби повернути той час, так думаєш і те б спитав, і те спитав, а спитати нема в кого. Так я думаю, що треба це розповідати дітям.

Ну ви знаєте і мама колись щось розказувала. Нам ж тоді не доходило, може ще не хватало дорослості, щоб сісти і послухати. От тепер вже б мене хтось посадив, я б звичайно слухала, писала, записувала диктофони.

 

Проєкт «Колективна памʼять про війну на Чернігівщині» відбувається/здійснена за підтримки Фонду “Партнерство за сильну Україну”, який фінансується урядами Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь