Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Ніна Мусаєва: У нас діти знатимуть, що таке війна.

Дата: 31.05.2024 15:11
Кількість переглядів: 71

 

З народження живу в Надинівці. Були перериви, коли навчалася в Чернігові. А так вернулася сюди, замуж вийшла. Так і живем з чоловіком. Звідси батьки і діди. Я з Наданівки, коріння моє в Наданівці.

Якихось планів на 2022 рік не було, я працювала тут уже адміністратором. Нічого не планувала. Завжди ждали на вихідні дітей, онуків. І так проживали. Приїжджають, порадують, пороз’їжджаються. Вони там планували свої відпустки, а ми привикли в селі постійно. Які в нас відпустки, коли тримаєш господарство?

Старша дочка у нас проживає з чоловіком в Чернігові. Та вони всі в мене в Чернігові проживають. Я була в четвер у Козельці по роботі. Приїхала, все було нормально, нічого ніде по дорозі не почула. А на завтра вранці дочка мені дзвонить і каже, що війна почалася. Я кажу: «Як почалася? Я була в Козельці, нічого ніде не чула». Отак і почула.

Стала дзвонити меншій дочці. Ті нічого не знали. Зять іще говорить: «Що це тьоща таке говорить». Я кажу: «Так всі говорять». Коли він вийшов з квартири, то сам побачив, що кругом людей повно біля банкоматів, в магазинах. І все.

Це дуже боляче згадувати.

Нас було шістнадцять чоловік у будинку. Протягом двох-трьох днів поз’їжджалися. Приїжджали і свати, і зяті, і брат, і жінка, і діти. І отак ми проживали, усі в нас.

На роботу ми ходили. Десь неділю, може, так що нікого не бачила. А то завжди люди були, щось приходили мені тут говорили: «Ви тут не сидіть у цьому приміщенні, бо це небезпечно». Так і жили.

Побут якось організовується сам по собі, у кожного було своє заняття. Хлопці займались, щось готували на вогнищі, щось в печі вранці готували. Хтось на газу щось готував, дякуючи Богу, якось був запас газу.

Було таке, що перерив якийсь був з хлібом, то млинці жарили на газу сольоні. Та так і перебивалися. Діти попривозили з собою продукти, муку брали з города. Сахар везли.

І все ж із холодильника багато чого з морозильної камери не забрали, так воно все і пропало. А так набрали і була ж у нас консервація своя. Ну так і виживали.

Якось не було конфліктів, дякуючи Богу. Допомагали один одному. У кого там чогось не було, допомагали, наприклад, і молочними продуктами. Пригощали людей. Якось люди дружка за дружку так переживали і конфліктів не було. Все було добре. Погано що була війна.

Коли я привозила хліб сюди в село ніхто не цікавився, наприклад, де ти береш той бензин, чим ти їздиш той хліб брати. Ну дякуючи тому, що зять був в мене дальнобійник і він приїхав фурою цією ж (головою від фури), у  нього була солярка в машині і він її і виїздив мені на хліб. З Красилівки брала хліб, сама продавала, їм гроші відвозила.

Староста подзвонить що ліки є, я поїду, наберу ліків. Списки в мене завжди. Хтось щось просить, я записала. Мало ліків привозили. Більше від голови, там щось таке обезболююще. А так дуже таких ліків дорогих не було. Тільки такі підручні. Бувало і треба були. У нас діабетики були. Їм інсулін треба був, а його не було. Ну якось через знайомих якось доставали.

Зв’язок був, а інтернет не завжди. Це у нас вдома вайфай. В телефонах діти могли там з учителями спілкуватися, щось вони там з ними переписувалися. Я не знаю чи їм завдання які задавали, спілкування з учителями було.

У нас колодязьна чиста вода. Проблем з водою не було. Бо це був весняний час, а в нас весною завжди дуже багато води. У нас пічне опалення, топимо дровами, тепло. Коли діти в будинку, завжди тепло.

Возили нам і прокладки, і гігієнічні набори, зубні пасти, щітки. Все було. Кому не хватало, всі приходили і я давала і зубну пасту, і щітки. Нам першу допомогу саму першу привезли з Козельця від Олени Дмитрівни.

Газ я якось перед війною заправила повний балон. Якось і не знала, що війна буде, а так співпало, що поїхали і купили газ. То хватило. Може, так треба було. Боженька благосклонний до нас.

Вікна позабивали. Яка матерія лежала там в шкафах, нею всі вікна позабивали, бо було дуже страшно. Всі боялися авіанальотів. І щоб із будинку світу не було, забивали одіялами і всім, щоб світло включити і ще на вулицю не світилося.

Коли летить самольот і не знаєш, де впаде, так і летить, летить, гуде-гуде, а коли вже взорветься десь, чуємо, що упало десь рядом. У нас тільки раз від авіанальота упало на початку села біля ангара. Там вирва така велика. І в нас оце посипались вікна вдома.

Діти, мабуть, знатимуть, що таке війна. Я думаю, що про це треба розповідати. Бо це ж історія, яку не можна забувати. І щоб люди були дружнішими. Якось хочеться після цього і берегти один одного. У нас село дуже дружне було.

Від телевізора, від новин не відходили. Так і дізнавалися, коли Ягідне там окуповане було, то це було жах. Навіть тут дійшло до Ладинки, Золотинки. Я до новин звикла, у мене новини вранці і ввечері. Це обов’язково.

Хоч і тяжко, але хочеться бути в курсі подій. Ніби коли знаєш, що відбувається навколо, якось і простіше придумати, що зробити тепер із цим усім, як на це реагувати, де бігти, за що хвататися, як кажуть. Якось так.

Ховалися в коридорі. Придержувалися двох стін, як кажуть. Погріби. Я ніколи... Це для мене... Закрите приміщення – це тяжко. У нас у Красилівці авіабомба впала в погріб і його викопало ще на два метри глибше. І стінка у будинку розвалилась, там, де кухня. А ті кімнати, де люди спали не ушкоджені. А якщо б люди були у погрібі, їх би не було. Правда, вони в ту ніч виїхали з Красилівки, їм повезло. Нікого на той момент не було. Від погріба одна вирва залишилася ще глибша.

Все залежить від долі. І придержуємося того, що Боженька дасть, та й наше.

 

Проєкт «Колективна памʼять про війну на Чернігівщині» відбувається/здійснена за підтримки Фонду “Партнерство за сильну Україну”, який фінансується урядами Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь