Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Володимир Пузирний: «Життя йшло як воно йшло. Не можна було його зупинити»

Дата: 08.07.2024 12:49
Кількість переглядів: 133

 

Великих планів не будувалося. Все спокійно, урівноважено можна сказати. Ну і потім вже обстановка накалялася по-трохи. Були розговори усякі, але ніхто в це не вірив.

Багато з нашого населеного пункту їздять на роботу в Київ, у Бровари. Звідти поступила інформація, що пішла техніка і самольоти через Славутич на Київ, на Гостомель.

24 лютого [2022 року] у мене було накопичення інформації з усіх регіонів. Просто не вкладувалося у голову, що таке може бути. Поначалу думали, що воно як буде: там по воєнних об’єктах ударять, там ударять по воєнних об’єктах, а цивільних трогати не будуть. У нас населених пунктів таких стратегічних немає, щоб наносились якісь удари.

Люди кинулись в магазини. Були такі, що прибігали у місцевий великий продуктовий магазин, заскакували й кричали: «Роздавайте людям усе даром, війна йде, ідуть рашисти. Так що роздавайте усе що можна».

У Чернігів ще моталися, як могли доставали продукти. Моя супруга хліб пече, так що проблем у нас з цим не було. Допомагали, кому сало давали, кому продуктами. Із запасами по продуктах харчування проблем не було. Ну щоб якесь там печення, конфети, то ми таке взагалі не купували. Я пасічник, меду стояло два чи три бідони.

Супруга регулярно закапує глазні каплі. Вони не завжди і всюди є, а тоді взагалі було важко дістати. Із Києва привозили.

Ми були, можна сказати, в такому окруженні. Тут будинок свій, худоба була, усе. Так виїжати не збиралися. Чесно говоря могли бути мародьори.

Значить це був березень місяць, точної дати я не пам’ятаю. Вдарили по нам, летіло зі сторони Красного. У сусіда рядом снаряд у погреб улетів. Слідуючий снаряд перелетів за 100 метрів, якраз за перехрестям, в асфальт зайшов. А ми були вдома, ховалися в погреб.

Як щось тільки починається, то ми одразу спускалися туди. Годину-дві пересиділи, ну більш-менш спокійно. Не може людина у погребі, у цих підвалах ховатися безконечно.

Проблем у нас не було, але виключали світло. У мене два котла, один для дров і один для газу. Дров у нас було багато, 5-6 свічок у нас було в налічній.

Туди весна підходила більше. Грядки, городи мали засаджувалися, картоплю планували садили, все вирощували. Просто, я Вам скажу, була дуже велика напруга. Читаєш інформацію, там самольоти збили, обстрілюють.

Життя йшло як воно йшло. Не можна було його зупинити.

 

Проєкт «Колективна памʼять про війну на Чернігівщині» відбувається/здійснена за підтримки Фонду “Партнерство за сильну Україну”, який фінансується урядами Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь