Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Алла Гаммер: «У мами був шок, коли сказала, що ми вирішили не їхати»

Дата: 04.07.2024 12:57
Кількість переглядів: 97

 

Якщо подивитися, проаналізувати новини, які були в січні та на початку лютого [2022 року], то, звісно, було зрозуміло, що нічим хорошим це вже не пахне. Якщо з Києва виїжджали офіційні представники інших посольств країн, то можна було запідозрити те, що, можливо, буде якесь вторгнення, але ніхто не мав уявлення, наскільки це буде масштабно.

У мене були квитки на потяг на 23-те лютого. Друзі, знайомі військові, які мали змогу, попереджали, що краще виїхати. Поговоривши з дитиною вдома, порадившись зі своїм синочком, ми вирішили, що залишаємося. На Західну Україну, тим паче за кордон не виїжджаємо. Певно, що у мами був шок, коли сказала, що ми вирішили не їхати. Вона як стояла, так і сіла.

Було таке відчуття, що стіни тремтять у будинку, коли почалися прильоти в області. Я старалась максимально проговорити з дитиною. На той час йому було ще шість рочків. Пояснювала, що у нас почнуться певні проблеми, негаразди, але ми проговорили це ще 23-го лютого частинку, що можливо буде якийсь збій в соціальному житті. Дитині намагалася пояснити на доступному для нього розумінні.

Ми ходили разом на роботу певний час, тобто він був тут зі мною у фельдшерському пункті [Алла працює медиком у селі Вовчок]. До певного часу він для нас тут був як ключовий антидепресант маленький, який всюди бігав і всіх розважав.

Я просто була впевнена, що все буде добре, навіть коли 24-го почалося вже зранку. Все одно настільки була впевнена, що день-два і все буде добре, максимум тиждень. Якісь зміни пройдуть, все в нас налагодиться. Зрозуміла, що за тиждень не закінчиться, коли тут дітей до року за ніч стало більше десятка.

Домашнє життя, домашні питання, побут, робота, медицина, забезпечення харчування військових і цивільних, забезпечення харчами дітей маленьких. Все стало якось, так би мовити, на одному подиху. Дома також була і медична частина, і харчування, і психологічне розвантаження з людьми.

Кожного дня я була тут, на роботі, на місці. За винятком тих днів, коли треба було вивезти людину на гемодіаліз, тому що вже вона була лежача. Ніхто з чоловіків не наважувався поїхати. Я поговорила вдома з сином: «Санєчок, ти залишаєшся сьогодні з бабусею, ідеш на роботу. Я їду, мені дуже потрібно вивезти людину, інакше він помре».

Це було 2 березня, у Чернігові вже трошки було не зовсім комфортно, але домовилися із лікарем, що пацієнта туди привозимо й залишаємо. Далі вже він разом з усіма виїжджає на Черкаси, на безпечне перебування.

Вже на той час були блокпости, перевіряли на кожному багажник, відкривали документи супроводжуючого, що дійсно цю людину необхідно мені доставити. У нас в старостаті дали підтвердження, що я фельдшер, що мені необхідно доставити пацієнта.

Проживали разом на той час я, мати і мій синочок. Мати теж тут працює бібліотекарем, тому ми день були на роботі, займалися забезпеченням, харчуванням, організаційними питаннями, а вечором просто приходили додому з малим.

Медикаментів перший час вистачало в нас. В принципі хто чим хворіє по селу і у кого які ліки є, я вже знаю. От я знаю, що оцей специфічний препарат є, наприклад, у двох людей в селі. Звониш, просиш, щоб поділилися, якщо є така змога. В Чернігові багажник машини ми змогли загрузити памперсами, дитячим харчуванням і медикаментами необхідними. 

Я не дозволяла собі, скажімо так, розсипатися, розклеїтися і почати жаліти себе чи ще щось. Тому що було вже прийнято рішення 23-го, що залишаємось. Якщо прийняла рішення, то вже нема чого відступати, нема чого себе жаліти. Була така впевненість, що все це буде як страшний сон і все залишиться позаду.

Ми ж кожного дня виїжджали. Нам потрібно було добути хліб для харчування місцевого населення, тому що в нас на той час вже стало близько тисячі людей. І плюс була достатньо велика кількість військових на харчуванні.

Прийшов втомлений додому за день, налітаєшся. Навіть не завжди хотілося їсти, просто помитися, лягти. Єдине, що в нас змінилося, що дитина спала окремо раніше. То я йому запропонувала: «А не хочеш до мене перейти на диван? Мені так спокійніше, я тебе відчуваю, що ти поряд». Тим паче, що почалися прильоти о 4-5 ранку.

Якщо я знаю, що там є люди, які взагалі вже певний час перебувають без гарячого харчування, без медикаментозного забезпечення, які боронять нас, а ми будемо сидіти і казати, що я медик, я красива, я залишаюся в кабінеті? Коли в нас закінчилися ліки, а я знаю, що там в мене як мінімум 50 людей з ангіною, з простудою, з бронхітами, то треба працювати, шукати. Не можна було просто осторонь стояти й дивитися як хтось інший нас захищає.

Проєкт «Колективна памʼять про війну на Чернігівщині» відбувається/здійснена за підтримки Фонду “Партнерство за сильну Україну”, який фінансується урядами Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь