Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Ірина Дубик: «Хто б не розповідав про війну, це неможливо передати»

Дата: 08.07.2024 14:34
Кількість переглядів: 133

 

Для мене рік починається не 1 січня. Робочі плани будуємо десь у березні. Нічого такого не планували, якось пандемія трохи нас приземлила. Була мрія декілька років, я хотіла, щоб у мене були внучки. Дійсно були плани на фестиваль, розширення громадської діяльності організації, на сімейні подорожі і так далі.

Відчувалася тривожна атмосфера, але ми до останнього не розуміли, що це може статися і що це станеться в таких масштабах, і з такими наслідками як було. Я пам’ятаю, десь в цей період прийшла на корекцію манікюра, і ми з дівчинкою, яка мені це робила, обговорювали, що вони в родині вже вибудували певний план: вона поїде за донькою, чоловік за сином. Але ми не знали, що це буде. Насправді не були готові як морально, так і фізично.

Взагалі я себе вважаю сильною жінкою, але от зараз якісь всередині тригери, вони все ж таки присутні. Прокинулася від дзвінка родича. Розбудила чоловіка. Ми включили телевізор, але що в той момент йшло по телевізору, я не пам’ятаю. 

Тривожна сумка в мене не була складена, але я починала збиратися. Коли вже через декілька місяців [після деокупації Чернігівщини] я розібрала той рюкзак: поклала духи Шанель, які мені подарували на новий рік, скриньку із срібними прикрасами, теплий одяг, документи, паспорт. Мені так смішно було, що цінності ‒ духи Шанель і срібні прикраси. Логіки – ноль.

Почала збиратись. Думки були не про те, що маю покласти, а чомусь поверталася подумки до того, що: «Окей, я поїду, а є на території люди, які будуть не готові самі впоратися з цією ситуацією. Як вони? Як бути?» І тоді чоловіку кажу: «Піду в центр, нам треба з бомбосховищами розібратися». Ми почали з старостою села вивчати бомбосховище, працювати з чоловіками, з людьми, тому що в цей день у нас був запланований схід села. Люди йшли, чекали якихось роз’яснень, яких на той час не було.

Десь біля 12 години мені зателефонував чоловік і сказав, щоб зібрала йому рюкзак, теплі речі, бо він уже в військкоматі районному і буде зараз проїжджати, заїде за цими речами. Ми це до війни не обговорювали, але він прийняв таке чоловіче рішення. Я цим вибором його дуже пишаюся. На той момент ми не знали, де вони будуть. Вони йшли в пекло. Сюди під’їхав автобус, дуже важко було хлопців провожати. Ми не плакали, поки вони були тут. Коли ж поїхали, ми просто тут орали. Це важко.

До ранку наступного дня тільки боролася з собою. Я гіпертонік і боялася, щоб не розбив параліч, тому що треба було з людьми працювати, а я дуже за чоловіка хвилювалася. На той момент у мене ще були таблетки, їх пила. 

Я була завжди в суспільстві. Мені не було коли занурюватися в особисті переживання, тому що мала певні обов’язки, які на себе береш перед людьми, а потім вже не можеш їх покинути. На той момент я не скажу, що в мене було геть все так погано, але не пам’ятаю, що їла, пила. Наприклад, зрозуміла, що сіла їсти на п’ятий день війни. Сіла з мамою ввечері і зрозуміла, що це моє перше прийняття їжі.

Тепер себе дуже картаю за те, що не вела ніякого щоденника. Але кожен ранок писала публікацію у фейсбуці. У нас є спільнота, а на час війни вже десь 50% громади були підписниками цієї спільноти. В перший день написала в своїй групі працівникам, і відразу виставили теж на сторінці фейсбук як маємо діяти, як реагувати, куди звернутися за допомогою. І потім протягом ста днів щодня писала публікацію.

Найтяжче було написати, коли у нас відбулися перші жертви цивільні. Це було дуже складно, як людям подати інформацію, щоб не запанікували, але справилися. І скажу більше, що людям це було потрібно, тому що коли не виходила на зв’язок саме в цей час, люди починали шукати мене, де поділася.

Насправді не було навіть і думки в цей час бути вдома. В перші дні ‒ це облаштування цивільних. До нас приїхало дуже багато переселенців. Хтось евакуювався і потрібно було терміново заправити авто. Вже на третій день у нас з’явилися українські військові, і тоді ще в додаток ми почали організовувати їхнє перебування. Логістика в перші три дні для військових була дуже складна, вони залишилися без елементарних речей для виживання, харчування, тепла і так далі. І от з того моменту почалася ось оця діяльність.

У нас є аж два погреби. І я в них аж два рази була. Один раз ми забрали туди сусідку нашу. Вона теж така дуже доросла жіночка. Вони молилися, мої дівчата, а я спала. Другий раз я була вже в іншому погребі. Ми теж там облаштували і подони поклали, і переноску.

В якийсь час до нас прийшли військові і сказали, що ночувати в моєму будинку не можемо, тому що поряд із нами знаходиться ангар. Ангар – це прямі цілі військових російських. Насправді там була сільгосптехніка. Щодня ми брали цей рюкзак, про який я розповідала, і йшли, а утром поверталися.

Потім так собі нафантазувала: заклеїла коробками, ящиками вікна вдома. І наче це мені вже було захищено. Достала нову шовкову білу сорочку і лягала спати. І от коли ми там вже мали можливість з дівчатами обговорювати, кажу: «Одягала, якщо у випадку чого, щоб мене найшли красивою в білій сорочці». То мої колеги сміялися, казали: «Як то кирпичами привалило, то красота в сорочці була така собі, сомнітєльна».

І ще в якийсь час хтось мені підказав, що є такий серіал «Будинок для щастя». Ми чомусь під час цієї активної фази бойових дій з мамою його дивилися по декілька серій в день.

Насправді мені здається, хто б не розповідав про війну, неможливо передати цей жах. Скільки б і хто б цього не розказував. Навіть при теперішніх умовах, що його і фільмували, все рівно це неможливо.

 

Проєкт «Колективна памʼять про війну на Чернігівщині» відбувається/здійснена за підтримки Фонду “Партнерство за сильну Україну”, який фінансується урядами Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних