Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Наталія Полодюк: «Якби не ми, хто?»

Дата: 08.07.2024 15:16
Кількість переглядів: 76

 

Я не планувала нічого на 22-й рік. Просто в мене вмерла мама, ми її поховали 23-го [в Київській області], а вже 24-го були тут.

Нам дзвонили вранці діти і сказали, що… Ми виїхали в чотири години ранку сюди, бо тут тварини залишилися. В мене тут собака велика, коти. Коли ми їхали по трасі, то в цьому напрямку ніхто не йшов, а отсюди вже йшов потік. Великий потік людей, хто пішки, хто на машинах.

Коли до нас почали сходитися біженці з Чернігова, з прилежних сіл, то вже до мене пішло осознання, що дійсно війна. По-перше, були продукти в нашому магазині, ми ще якось могли на щось розчитувати. Коли закінчився хліб, почали розуміти, що люди до нас приходять і питають – хліб, хліб, хліб. Ми тоді з чоловіком вирішуємо та домовляємося з чернігівською хлібопекарнею. Вони кажуть: «Якщо є можливість до нас приїхати машиною, то їдьте, ми вам дамо стільки, скільки зможемо дати».

Ми беремо, дякувати людям місцевим (нам почали люди зносити гуманітарку ‒ молоко, творог, картошку, моркву, буряк), оце грузимо все в машину і їдемо на хлібозавод. Отдаємо волонтерам продукти, беремо хліб і оце поки їдемо назад, роздаємо його на блокпостах.

І ми їздили до останнього в Чернігів, поки чоловіка у мене під Ягодним за малим Богом не вбили. Там пуля пройшла буквально в сантиметрах від голови. Він вивіз от туда жінку з дитиною, мужика раненого в машині і трьох пацанів. І оце була наша остання поїздка на Чернігів. Тоді я зв’язалася зі своєю дочкою в Київській області і кажу: «Так і так, у нас така проблема, що у нас немає хліба». Як сказати, нашу сім’ю всі добре знали там, знали добре мене [мова про містечко в Київській області]. Я там попрацювала в магазині більше 10 років продавцем. І ми почали шукати контакти, там є часна пекарня.

Ми туди приїхали, на пекарню прийшли. Домовилися. Перший раз ми привезли, по-моєму, 600 хлібин. Просто напхали його в машину, як тільки можна було напхати. Загружаємо хліб і це вони дають в долг. З директором домовлялися, що ми от беремо хліб, наприклад, на інший день приїжджаємо, хліб забираємо і привозимо гроші за попередню партію. Оце так в нас було. Тому що машина на повітрі не катається, треба було за щось заправлятися.

Привозимо хліб, і в нас вже тут починають бігати: і Надіновка, і Вовчок, і Серединка, і військовим… Хлопці в селах стояли, ми туди хліб передавали. Це навіть не обсуждалося, тому що для ЗСУ просто хліб віддавали.

На мене навіть дівчата, ті що в нас на кухні працювали, злилися трохи. Я їду в дорогу, вони кажуть: «Візьми хоч щось, хоч щось їж». А у мене немає часу, мене там вже по врємєні люди ждуть, мені треба по хліб. Могла кусок хліба якось ухватити по дорозі. Оце хлібину розірвем на двох з водієм, оце все що я могла за сутки з’їсти. Мені ніколи не був такий добрий хліб, як іменно в той час.

Ми ще їздили по м’ясо. У покійного кума, племянник ‒ директор комплексу, то ми могли з ним домовитися, щоб взяли теж по 6, по 7 туш свинних. Їхали вдвох з чоловіком, вручну грузили ці туші, привозили сюди. Нас же ніхто не питав, до нас просто люди приходили, їх треба годувати було.

Ми якось так з чоловіком, наскільки друг друга розуміємо ‒ з полуслова. Він у мене просто бивший афганець. Так все розумів.

В нас комунікації такі стоять, що світло не відключали. Поки балон газовий був, годували людей. А тоді на території зложили грубу із кирпича, брали котли і варили, готували їсти. Згодом хлопці прийшли до нас, поставили на території польову кухню. Ось така була ситуація. Покупатися ‒ душ є. Хай він примітивний, тим не менш вода в котлі грілася, і хлопцям давали можливість купатися. Прали речі тут у нас усі. Приносили мені пакети, пралка перестірала, повивішували, посушили, поотдавали. 

Біженці. Ви знаєте, вони просто просились погріться, щоб хоча би трошки дітей повкладати. Були сім’ї з такими маленькими дітьми, дітки по два роки. І груднички були такі от. Потім вже, звісно, ми зв’язувалися з селищною радою. Старалися десь їх розмістити, десь кудись когось переправити. По можливості розселяли тут.

До нас люди прибували практично сутками: ті ночували, ті поїхали, ті приїхали, тих треба було кудись вивезти на трасу, щоб їх забрали на Київ. На холодильнику в нас спали, на столах, на полах матраси лежали.

З дитиною своєю я два місяці не мала зв’язку взагалі ніяк. Вже тоді, коли вирвалася туди до себе додому, то ми вже зустрілися. А так у нас зв’язку з нею не було практично. За мене дочка дуже переживала. Каже: «Мама, я не знала чи ти жива, чи не жива». Тому що так, як передавали за Чернігів… Казали, що нас тут взагалі жорстко було.

Була у нас така ситуація, коли привезли з Красного людей. Зайшла жінка (50 років десь) з хлопчиком, а хлопчику года півтора. Вона плаче і каже: «Дитину мою вбили. Я дочку замотала у одіяло і закопала в кінці города. Оце внуча вціліло».

І коли ти проїжджаєш дорогою, розумієш, що в хлопців лиця обморожені, пальці обморожені, теплої одежі немає. Ми якось поїхали були на Чернігов з чоловіком. А хлопчина стоїть, тонесенькі брючки в нього, якась така легенька курточка і все. Мороз сумасшедший на дворі, і вітер сумасшедший.

В нас там в машині чоловікові якісь речі були: світер, курточка. І це ми витягли і просто отдали. Оце страшно. Як би не ми, хто?

 

Проєкт «Колективна памʼять про війну на Чернігівщині» відбувається/здійснена за підтримки Фонду “Партнерство за сильну Україну”, який фінансується урядами Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь