Кіптівська громада
Чернігівська область, Чернігівський район

Ірина Корогод: Просто в мене були залізні нерви

Дата: 08.07.2024 15:24
Кількість переглядів: 135

 

На 2022 рік бюджет був забезпечений в громаді, дефіциту не було. У нас були плани на розбудову інфраструктури, але, звичайно, це не були об’єкти безпековості.

Я собі не допускала думки про бойові дії тут. У мене вже давно лежав цей тривожний валізка. А чого він лежав? Тому що «Іра, збери його, я тобі кажу, буде війна», «Іра збери валізку. «Добре, зберу», ‒ врешті згодилася. Тобто я просто її склала тільки для того, щоб вона була.

Але я, наприклад, працювала в інших громадських організаціях і вже на певному етапі, коли ми здійснили свою діяльність, нам сказали знищити документи, які були пов’язані з військовослужбовцями.

 

Валізка була справно складена. І от ранок я просинаюся і дзвонить мені знайома, каже: «Все, я тобі казала, що валізка має бути зібрана. З сьогоднішнього дня її, (це був в мене такий рожевий рюкзак) не знімаєш з плечей». Ну це було настільки складно, якось не пам’ятаю, де мій був син чи він спав, чи він був у батька. От цей момент в мене випав.

Не було такої реакції, що я зовсім була здивована. Тобто була підготовлена до цього. До того часу ми зібрали якраз допомогу по наших населених пунктах для військових. Ми збиралися її передати нашим хлопцям. І тому ми вже в одному із наших приміщень в Кіптях зібрали певну продукцію і думали, що якщо щось виникне, то в нас вже буде гарячий харчоблок.

 

Я кажу, що все це є справа буденна, але восьмигодинний робочий день, треба вставати і їхати на роботу, бо треба розуміти, які в нас будуть рознарядки. Ми спочатку зібралися в старостаті. Як оповістить людей? Що робити? Люди були в паніці, не знали що робити. Тому наші працівники розділилися, повідомили, що староста на місці, працівники інші на місці, тому що були звернення з військкомату, організувалися автобуси, збиралися хлопці.

Я зібралася, приїхала на роботу. Розуміла, що кінець місяця, а в мене не видана працівникам заробітна плата. Зв’язалася з казначейством. Можна було набирати всі платежі які є, закидати їх в електронну базу і вони опрацьовувалися. Тобто в мене була задача закрити місяць.

Системний блок, це в нас сервер був, його забрала відразу в погріб, щоб не втратити дані. Тобто як от тривожна валіза, так був і сервер. Розуміла, що це моє, я його створювала, там всі наповнені дані. Да, в нас ще є резервна копія, але я знала, що ми цей сервер можемо поставити в будь-якому місці і працювати. Тобто виникне випадок, що треба кудись вирушати, ми можемо взяти, і наш робочий процес ніде не зупиняється.

 

Наскільки от болюче усвідомила, що дійсно розпочалася війна. Я проживаю в Прогресі, а чоловік у Кіптях. На той час у нього була хвора мама, ми якраз перед війною тільки забрали з лікарні. Вона була лежача, і треба було ще сюди-туди мотатися. Коли в нашу вулицю почали заїжджати масово машини, але в них були люди не в цивільному одязі. Просили павербанки, шнурки. Вони заряджали телефони, ми там варили каву, чай, якісь бутерброди робили.

От тоді я дійсно зрозуміла. Оце вже був поштовх того, що все. Вже якщо така масовка почалася, вже все дійсно, кардинально, серйозно. І коли зайшла до мами, то я кажу: «Мама, розпочалася війна пару днів як». Вона каже: «Я знаю. Я дійсно знаю, що війна». І тоді вже, коли почалися ці вибухи, то вона нам заборонила залишатися тут у будинку.

Дітей з нами не було. Ми їх відправили в надійні місця. Мого сина забрав кум. Він каже: «Я буду вивозити своїх дітей». Там у нього батьки з села, більш спокійно, вибухів нема таких як у нас. Я кажу, щоб забирав. От тут дійсно було плачевно.

Я розуміла, що похресниця Маша, вони разом виросли майже з одної люльки, разом одну кашу їли. Я розумію, що йому там буде комфортно. Але в мене такі були сльози ь‒ він його забирає, він його вивозить, я залишаюся сама. Але знаю, що моя дитина в безпеці і все в неї буде добре, тому що тут дійсно було небезпечно. Ми туди часто їздили, навідували його, контролювали ситуацію. Ми туди ще багато дітей повивозили, коли тут в Кіптях 3-го березня бахнули.

 

Получається, ми тільки сказали мамі, що війна. Буквально на другий чи на третій день, вона померла. І от наскільки в умовах війни кожна особа була непідготовлена. Як в таких випадках діяти? Ми приїхали, самі все облаштували. Я кажу, сьогодні б не справилася з тими справами, що зробила тоді за дві-три години.

От до того часу я боялася людей, які померли. То вона дивиться не з тої сторони. То, значить, якісь були такі забобони, що в ту сторону дивиться, значить на тій вулиці ще хтось умре. Ну такі з дитинства. А тут варіантів в нас не було. Чоловік, правда, переживав. Він не знав, як у цьому випадку діяти. А я сама собі на той час... Просто в мене були залізні нерви. Просто я не думала про те, що щось може не вийти.

Все організували. І от я вже пам’ятаю, коли приїхала ритуальна служба, яку ми виздвонили. На той час, коли ми вже здійснювали похорони, пішли у церкву, то вже це був останній гроб, останній хрест. Тобто цих запасів теж не було. І в нас є такі, що померли пізніше, самі їх ховали, тому що були перебої, вибухи, ніхто не хотів виїжджати.

 

У мене квартира в багатоквартирному будинку з укриттям. Я прийшла вже, лягла на ліжку собі, лежу така відпочиваю, сусіди сходяться, стукать. В підвалі перерахували людей і зрозуміли, що мене немає. Я до того часу ніколи не була у підвалі. Ну ні. Ніколи не було в мене страху. Я так лежу до 12-ї години, ага, значить, повинен летіти літак. Там уже Красилівку він обстріляв, Хрещате обстріляв, значить, може і до нас прилетіть. Прилетів. Ні разу в мене страху не було.

 

Коли ми зібралися вести обід хлопцям, я вийшла в двір, летить ракета. Дві. І такий звук якийсь був, що я з переляку давай в погріб, закрила двері. Тоді думаю, що б мене спасало. Я ж навіть не збігла туди вниз. Коли ми з Яною спустилися вниз, хлопці були в касках, бронежилетах. А ми в чому? В курточках. Такі в нас якісь легкі курточки, без шапок були. Вони нас обступили. Але коли він скинув ці бомби, ці плити так попіднімалися і так опускалися, що в мене наче аж хребці всі перерахувалися. Це такий удар. Так це він далі кинув їх.

 

Фактично в мене вдома сім’ї не було. Ми волонтерили і возили обіди. В мене хлібина могла лежати постійно вдома, але їсти кріпко не хотілося. От я на сьогодні згадую, в людей була проблема, їм хотілося хліба їсти, а він у мене лежав, я його не їла взагалі того хліба.

Ну десь там якусь котлету з’їв, якийсь вареник, десь щось приїв. Тобто їжі в такій кількості не хотілося, або був запас в організмі і ти на якомусь ентузіазмі з цим боровся. Ну щоб отак сів ти і повноцінно їв як ти їси сьогодні, ні.

А от з бензином була проблема, бо тут в Кіптях WOG відкрився, але там по 10 давали чи по 20 літрів, не пам’ятаю. Займаєш чергу, в мене з чоловіком дві машини, так двома машинами в різні черги стали, кожен собі в каністру. Тому що і люди, по-перше, не сприймали, якщо ти більше заправиш, це ж не поясниш, що це для господарства чи на волонтерку.

 

І газ був, не було цієї проблеми взагалі. А про соль то багато хто не думав. Одна пачка солі ‒ і м’ясо пропадає, і сало пропадає. Якщо люди похилого віку, от я пам’ятаю бабушка моя, вони завжди купували сірники упаковками, сіль упаковками, оці упаковки по півтора кілограма, завжди плахта лежала, цукор був.

Я розумію, чого вони тримали ці резерви. Тому що вони вже пережили відповідний час, а ми ж звикли до того, що ось є магазин, є кошти, ти ходиш на роботу, тримаєш заробітну, пішов купив. Навіщо його накуплять, лишній хлам у хаті?

У нас з чоловіком цих проблем не було, бо мене теж чоловік любить, щоб соль плахтами, цукор.

 

Ми волонтерили, то в нас десь якийсь шампунь був один бовтався в машині. Тут помився, там помився. Тобто ти тоді якось не звертав увагу, чи він такий, чи він підходить під те волосся, чи не підходить. А в мене ще на той час була біозавивка. Мені голову треба було вимити раз у тиждень, а можна було раз у дві неділі.

 

У чоловіка сигарети, пальне. Іще яка потреба? В одежі була, чи що? І то, я казала, хоч шафи свої розгрузила поки отут дівчата поз’їжджалися. І коли їм треба було передягатися у цивільний, я кажу, будь ласка. Мене тут говорить чоловік: «Слава Богу, хоч хлам з хати повивозять, бо стільки тих курточок, стільки тих штанів». З взуттям була вже проблема. Кажу: «Дівчата, вже ж не маю взуття».

 

У мене отакий випадок, що запам’ятався. Коли ми поїхали в Чемер забирати якось допомогу, що назбирали для хлопців жителі, я була настільки вражена. Такі баули були, платками позав’язувані. Я відкриваю, а бабулі зі скринь повитягували вишиті рушники просто на тряпки. І мене оце найбільше здивувало, що це вишиті рушники всякі отакі, їхні наволочки. Все вони віддавали для хлопців, сказали, там потрібніше.

Тобто це ж ручна робота, люди самі це робили, воно було складене в скринях, але воно було біле, воно таке було білюсіньке-білюсіньке, я кажу, зараз такого кольору нема. І оце алюмінієві ложки, мені запам’яталося. Отака десь торба, це ж десь вони чи з горища, де воно було. Бо я такі ложки пам’ятаю у мене на горищі у бабулі завжди такі були ложки. Їх витягували тільки в особливих випадках.

І я розумію, що люди навіть і ці запаси, бо ці алюмінієві ложки де, це ж вони дуже старих запасів, тобто жителі на той момент ради перемоги готові були віддати усе, усе. Я ж знаю, що ця алюмінієва ложка, це ж для баби було найцінніше, що в той час надбане. Чогось мені оці ложки, ці рушники, ну, дуже врізались в пам’яті.

 

Проєкт «Колективна памʼять про війну на Чернігівщині» відбувається/здійснена за підтримки Фонду “Партнерство за сильну Україну”, який фінансується урядами Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь